Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Mihnea Constantinescu, Ambasador, Consilier de stat în Cabinetul Prim-ministrului României.
Discuțiile s-au axat pe proiectele de interconectare a Republicii Moldova cu rețelele europene de energie. Astfel, părțile au analizat termenele de implementare a etapelor ce țin de construcția gazoductului Iași - Ungheni, dar și cele de conectare la rețelele române de electricitate.
Mihnea Constantinescu a vorbit despre etapa la care se află partea română în ceea ce ține de construcția gazoductului Iași - Ungheni.
„Resursele financiare necesare pentru realizarea acestui obiectiv au fost identificate integral. Există finanțare, există programare și pregătire logistică. Sîntem pregătiți să anunțăm, în luna martie, o licitație pentru ca, începînd cu luna mai a anului curent, să fie lansate lucrările de construcție propriu-zise”, a spus Consilierul de stat în Cabinetul Prim-ministrului României.
Mihnea Constantinescu a mai menționat că partea română va transmite în curînd o scrisoare părții moldovenești cu privire la confirmarea finanțării proiectului respectiv pe teritoriul Republicii Moldova.
Oficialul român a subliniat că intenția Republicii Moldova de a-și diversifica rețelele de conectare energetică este una dintre cele mai curajoase decizii pe plan regional.
La rîndul său, Prim-ministrul Vlad Filat a menționat că termenele propuse pentru finisarea construcției gazoductului Iași-Ungheni vor fi respectate.
„Scopul nostru este să finisam construcția gazoductului Iaşi-Ungheni pînă la sfîrşitul anului 2013. Republica Moldova a realizat deja etapele necesare în conformitate cu angajamentele din Declaraţia Comună în domeniul energetic, semnată la 17 iulie 2012”, a precizat Vlad Filat.
Premierul a menționat că diversificarea surselor energetice este un obiectiv primordial pentru Republica Moldova.
„Situația actuală ne demonstrează că singura soluție pentru a obține securitatea energetică a țării este piața europeană”, a mai spus Premierul.
Vlad Filat a menționat că va avea în curînd o întrevedere cu omologul său român, Victor Ponta, în cadrul căreia vor fi punctate toate aspectele ce țin de colaborarea energetică dintre Republica Moldova şi România, Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.
La întrevedere au mai participat Andrei Popov, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Gheorghe Duţu, Preşedintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale din România, și Marius Lazurca, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova.