Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.02.2013

Locuitorii din localitățile de-a lungul traseului Sărăteni-Soroca sînt atenționați despre pericolul traficului de ființe umane

Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) desfășoară pe parcursul lunii februarie curent o campanie de combatere a fenomenului de trafic de ființe umane ce se va desfășura în cele 14 localități din raionele Telenești, Florești și Soroca, amplasate de-a lungul traseului Sărăteni-Soroca, reabilitat în cadrul Programului Compact.

În cadrul campaniei experții Centrului La Strada vor informa locuitorii acestor sate, inclusiv tineri din clasele liceale, despre pericolul traficului de persoane și-i vor îndemna să fie mai prudenți cînd persoane străine vin cu propuneri suspecte de angajare în cîmpul muncii.

În aceiași perioada, vor fi organizate sesiuni informative pentru specialiștii și muncitorii contractați de companiile de construcție, implicate în reabilitarea traseului Sărăteni-Soroca de 93 de km, despre pericolul traficului de persoane și posibilitatea de raportare a cazurilor identificate de trafic de persoane. Pe parcursul derulării lucrărilor de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, companiile de construcții urmează să informeze periodic angajații despre pericolul și modalitățile de combatere a traficului de ființe umane.

Campania de informare a populaţiei va demara pe 1 februarie curent în satul Codru Nou, raionul Telenești, și va continua pînă la finele lunii februarie.

Traficul de persoane este un fenomen care lipseşte oamenii de drepturile şi libertăţile lor fundamentale, duce la creşterea riscurilor globale ale sănătăţii, care afectează atît femeile, cît și bărbații, contribuie la extinderea reţelelor de crimă organizată, contribuie la creşterea sărăciei şi este un impediment al dezvoltării. Din acest considerent, Corporaţia Provocările Mileniului (CPM) împreună cu ţările partenere depune eforturi pentru a consolida mecanismele şi acţiunile necesare în proiectele pe care le finanţează pentru a preveni, reduce şi monitoriza riscurile incidenţei traficului de persoane.

Anterior, FPM Moldova a stabilit cerințe faţă de contractori pentru a se implica în combaterea riscului de trafic de persoane. La etapa de licitaţie companiile au semnat o Declaraţie prin care s-au angajat să nu admită incidenţa traficului de persoane. Contractorii sînt obligaţi să ceară asemenea declaraţii de la companiile subcontractate şi să informeze angajaţii săi despre politicile de „toleranţă zero” faţă de traficul de persoane. Totodată, companiile contractate de FPM Moldova sînt obligate să instituie un mecanism de monitorizare şi raportare a cazurilor de trafic de persoane. Acest mecanism prevede crearea unui registru în care compania contractată ține evidenţa persoanelor care intră în zona taberei de reşedinţă a muncitorilor, precum și în zonele de şantier. În același timp, compania este obligată să comunice angajaţilor datele de contact ale instituţiilor abilitate pentru a raporta cazurile de trafic de persoane.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus