Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a avut o întrevedere cu Janez Kopac, noul director al Secretariatului Comunității Energetice Europene, desemnat pentru un mandat de trei ani de Consiliul ministerial al CE la 18 octombrie 2012.
Janez Kopac a spus că RM este un partener activ, ce demonstrează progrese în domeniul aplicării legislaţiei comunitare cu privire la energie şi energii regenerabile, precum și implementării anumitor standarde comunitare generale legate de sistemele tehnice, cu toate că a aderat la Tratat mai târziu decât alte state.
În contextul discuției a fost abordată și problema implementării legislației Comunității Energetice în domeniile gazelor naturale și energiei electrice, în special cu implicarea tuturor actorilor în acest proces, inclusiv a operatorilor de sisitem a gazelor naturale și energiei electrice. În acest context, s-a convenit asupra organizării unei misiuni a Secretariatului Comunității Energetice în Moldova pentru a se documenta asupra ultimelor amendamente propuse în legislația națională a prevederilor Directivei UE. De asemenea, s-a vorbit despre inițierea acțiunilor în vederea implementării Strategiei Energetice 2030, adoptate la 16.01 2013 de Executiv.
Vizita oficialului la Chișinău a constituit un bun prilej de impulsionare și aprofundare a relațiilor de colaborare dintre RM și Comunitatea Energetică în domeniul asigurării transportului energiei de reţea pe distanţe lungi, securitatea aprovizionării cu energie, promovarea surselor regenerabile de energie şi a eficienţei energetice.
Potrivit Ministerului Economiei, Comunitatea Energetică Europeană este o asociație între statele Uniunii Europene și cele din Europa de Sud-Est, care are ca scop crearea unei piețe a electricității și gazului între UE și alte țări. A fost înființată prin semnarea tratatului de la Atena pe data de 25 octombrie 2005, și și-a început activitatea la data de 1 iulie 2006. Bazele au fost puse prin semnarea memorandumului de la Atena, în anul 2002. Pe lângă statele membre UE, din Comunitatea Energetică Europeană mai fac parte țările din Balcani - Albania, Bosnia, Croația, Macedonia, Muntenegru și Serbia, precum și Misiunea de Administrație Interimară a ONU în Kosovo. La data de 18 decembrie 2009 a fost aprobată intrarea Ucrainei și a Republicii Moldova în Comunitatea Energetică Europeană, urmând a fi efectivă în momentul în care cele două țări își vor modifica legislațiile în domeniul gazelor naturale, în așa fel încât să fie conforme cu normele europene.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.02.2013Valeriu Lazăr a avut o întrevedere cu Janez Kopac, noul director al Secretariatului Comunității Energetice Europene
Comentarii (0)