Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentantul regional al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în Belarus, Moldova şi Ucraina, Oldrich Andrysek, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.
În cadrul întrevederii Vicepremierul a abordat principalele aspecte ce ţin de reglementarea conflictului transnistrean, fiind trasate evoluţiile importante ale anului 2012 în dialogul Chişinău-Tiraspol, precum şi rezultatele rundelor de negocieri în formatul “5+2”.
„În cadrul negocierilor în formatul „5+2” este necesar să trecem de la aspectele economice, sociale, drepturile omului, umanitare la cele legate de reglementarea politică a conflictului transnistrean, aşa cum prevede coşul trei din agenda negocierilor. Dar pentru aceasta este nevoie de voinţă politică şi de sprijinul partenerilor externi implicaţi în acest proces”, a menţionat dl Eugen Carpov.
La rândul său, reprezentantul regional al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, dl. O. Andrysek, şi-a manifestat interesul faţă de protecţia drepturilor omului, în special cele ale refugiaţilor şi apatrizilor de pe cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, reprezentantul Înaltului Comisariat al ONU s-a arătat preocupat de subiectul reducerii cazurilor de apatridie şi a menţionat că, în colaborare cu instituţiile vizate de la Chişinău, va asigura punerea în aplicare a unei proceduri transparente de recunoaştere a statutului de apatrid.
Totodată, dl Andrysek a precizat că aderarea statului nostru la Convenţiile ONU reprezintă un pas important în dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Domnia sa a adăugat că ONU este gata să ofere în continuare asistenţă iniţiativelor ce derivă din dorinţa de reducere şi prevenire a cazurilor de apatridie în Republica Moldova, în special, a celor înregistrate în regiunea transnistreană.
În final, Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a dat asigurări că Guvernul de la Chişinău va susţine şi în continuare proiectele şi iniţiativele îndreptate spre sporirea protecţiei drepturilor omului şi demnităţii umane.
UNHCR activează în Republica Moldova începând cu 1997 pentru a susţine eforturile Guvernului de a adera şi de a implementa instrumentele internaţionale relevante în domeniul azilului şi apatridiei, informează Biroul pentru reintegrare.