Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.02.2013

Guvernul R. Moldova implementează noi standarde de transparenţă a pieţei imobiliare

Guvernul R. Moldova implementează noi standarde de transparenţă a pieţei imobiliare

Întreprinderea de Stat “Cadastru” a lansat un serviciu nou – accesul la datele din Registrul Bunurilor Imobile şi la informaţia grafică privind bunurile imobile.

Prin intermediul noului serviciu, orice cetățean care acţionează în interes propriu, sau în numele unei entităţi, poate vizualiza datele generale cu privire la un anumit bun imobil, identificat şi înregistrat în Registrul Bunurilor Imobile conform procedurilor legale în vigoare.

Setul de date pune la dispoziţia cetăţenilor informaţii privind: suprafaţa bunului imobil, modul de folosinţă, valoarea estimată în scopul impozitării, tipul de proprietate, existenţa unor interdicţii sau notări asupra bunului imobil. În același timp, confidenţialitatea datelor cu caracter personal este garantată.

Serviciul respectiv este parte a acţiunilor întreprinse de Î.S. „Cadastru” în vederea susţinerii iniţiativei Guvernului privind transparenţa şi deschiderea datelor deţinute de sectorul public.

Transparentizarea pieței imobiliare prin publicarea datelor cadastrale va permite prevenirea actelor de escrocherie cu bunurile imobile și a operaţiilor speculative pe piaţă. Totodată, aceasta va contribui la stabilizarea pe termen lung a preţurilor la imobil.

Noul serviciu poate fi accesat prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice www.servicii.gov.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus