Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.02.2013

Experți francezi și români vor oferi suport consultativ și metodologic în elaborarea și îmbunătățirea propunerilor de proiecte din Regiunea de Dezvoltare Nord

Experți francezi și români vor oferi suport consultativ și metodologic în elaborarea și îmbunătățirea propunerilor de proiecte din Regiunea de Dezvoltare Nord

Experți francezi și români vor oferi suport consultativ și metodologic autorităților publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) în domeniul elaborării și îmbunătățirii propunerilor de proiecte, astfel încât acestea să fie durabile și, cât mai curând, să obțină (co)finanțări din partea fondurilor europene.

Cele 2 proiecte din RDN care vor fi îmbunătățite conform standardelor în domeniu din Uniunea Europenă sunt proiectele-pilot „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord utilizând tehnologia GIS" (GIS - Sistemul Datelor Geospațiale) și „Apicultura - model de succes pentru dezvoltarea spațiului rural în Regiunea Nord a Republicii Moldova". Ambele propuneri de proiecte care urmează a fi ajustate la standardele europene sunt propuse de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (mai multe informații despre aceste proiecte se găsesc în prezentările de mai jos).

Proiectele-pilot au fost prezentate în cadrul unui seminar la care au participat oficiali de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), reprezentanții Franței și României în cadrul proiectului Twinning, reprezentanți ai Consiliului Regional de Dezvoltare Nord și ai APL de nivelul I și II.

Menționăm că proiectul de dezvoltare regională din domeniul apiculturiieste inclus în Documentul Unic de Program pentru anii 2013-2015, urmând a fi finanțat în perioada acestor ani.

Pe parcursul următoarelor 6 luni, experții vor desfășura câte 3 sesiuni în fiecare localitate unde vor discuta cu beneficiarii și vor face recomandări concrete de înlăturare a carențelor din conceptele de proiect. Ulterior, experții vor elabora un Ghid în care vor fi incluse toate recomandările necesare îmbunătățirii proiectelor, precum și exemple de bune practici privind elaborarea eficientă a unui proiect durabil.

Menționăm că în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţilor în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova" Uniunea Europeană va aloca mijloace financiare în mărime de circa 1.170.000 €, bani ce vor fi utilizați pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul experților români, francezi și letoni.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus