Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.02.2013

Iurie Leancă a avut o întrevedere cu prim-ministrul leton, Valdis Dombrovskis

Potrivit MAEIE, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a avut astăzi, 20 februarie 2013, o întrevedere cu prim-ministrul leton, Valdis Dombrovskis,  aflat în vizită oficială în Republica Moldova.

În cadrul discuţiilor, cei doi demnitari au trecut în revistă o serie de subiecte de pe agenda politică bilaterală şi perspectivele de extindere a colaborării în domeniul justiţiei, dezvoltării regionale, sănătăţii, metrologiei, educaţiei, precum şi în domeniul comercial-economic, Republica Moldova fiind în topul ţărilor beneficiare de asistenţa Letoniei.

O atenţie deosebită a fost acordată evoluţiilor înregistrate de Republica Moldova în cadrul dialogului cu UE în vederea finalizării, până la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din toamna anului curent, a negocierilor asupra Acordului de Asociere şi a celui de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător ca parte integrantă a acestuia, precum şi implementării Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE.  În acest context, oficialii au făcut un schimb amplu de opinii privind sprijinul leton în parcursul european al RM, inclusiv prin oferirea expertizei letone în procesul de aliniere la standardele europene.

Prim-ministrul leton a salutat succesele notabile ale Republicii Moldova în dialogul cu UE. Potrivit demnitarului, ţara noastră se află în fruntea statelor din cadrul Parteneriatului Estic în implementarea reformelor şi a asigurat de sprijinul ferm în demersul european al RM, atât pe termen scurt – pregătirile către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnus, cât şi în contextul Preşedinţiei letone la Consiliul UE în prima jumătate a anului 2015.

Menţionând cooperarea moldo-letonă eficientă în cadrul organizaţiilor internaţionale multilaterale, ministrul Iurie Leancă a apreciat promovarea activă de către partenerii letoni a dialogului RM-UE şi în cadrul formatelor regionale existente: Statele Baltice-Statele Nordice, Statele Baltice – Statele Benelux, Statele Baltice-Statele Nordice- Grupul Vişegrad.

De asemenea, oficialii au efectuat un schimb de opinii privind problematica securităţii regionale, inclusiv stadiul actual în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus