Evenimentul este organizat de către Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor din Moldova (MIEPO), Agenția pentru Dezvoltarea antreprenorialului internațional UBIFRANCE și Camera de Comerț și Industrie moldo-franceză.
Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a prezentat etapa de negociere și prevederile generale ale Acordului de comerț liber aprofundat și comprehensiv cu Uniunea Europeană, cu Turcia, acordul de comerț liber cu CSI și țările balcanice, care permit o cooperare industrială eficientă la nivel regional. Oficialul s-a referit și la regimul fiscal al operațiunilor de comerț extern, regimul de vize, condițiile de proprietate în agricultură și procesul de adaptare a legislației naționale la acquis-ul comunitar în diverse domenii ce afectează relațiile de afaceri.
„Condițiile de activitate în Republica Moldova creează premise pentru edificarea unei zone de procesare industrială, cu posibilitatea obținerii originii naționale, ce permit transferul de produse din Vest spre Est și în direcție inversă, cu condiția procesării acestora”, a declarat Octavian Calmâc.
Oficialul a precizat că în Moldova se derulează un program amplu de preluare și implementare a standardelor europene ce țin de produsele industriale și alte bunuri și servicii, astfel produsele moldovenești fiind în același registru cu țările europene. Concomitent, au loc o serie de modificări ce țin de reforma regulatorie și eliminarea constrângerilor la export, a fost extinsă perioada de repatriere a mijloacelor financiare, iar în viitorul previzibil, mișcarea capitalului urmează a fi liberalizată, în conformitate cu negocierile purtate cu UE. Octavian Calmac s-a referit si la posibilitatea de creare a clusterelor industriale în domenii ca automotive, care presupun parteneriate între universități și companii private, pe platforma cărora studenții pot face practica si ulterior sa se angajeze.
În cadrul Forumului au luat cuvântul și reprezentanții unor companii franceze ce activează de mai mulți ani în Republica Moldova, printre care președintele Mobiasbană Societe Generale, Lafarge Ciment, și alții. Aceștia au apreciat drept competitiv climatul de afaceri, iar oportunitățile logistice oferite de acordurile de comerț liber, rutele internaționale și accesul la mare creează posibilitatea reală ca Moldova să devină cap de pod între piețele vestice si cele estice. Potrivit acestora, multe sectoare ale economiei, printre care agricultura, industria de prelucrare, etc. sunt în plin proces de consolidare, oferind astfel un spațiu de creștere, existând în același timp și produse de nișă, ce pot oferi profituri generoase.
In după amiaza zilei, se desfășoară patru ateliere tematice pe domenii de interes pentru companiile franceze -Parteneriate Public-Private, privatizări, concesiuni; Agricultură și industrie; IT&C; Retail, distribuție și servicii. In cadrul atelierelor, oficiali si companii din Republica Moldova au prezentat aspecte specifice a deschiderii si derularii afacerilor în sectoare concrete ale economiei în Republica Moldova, oportunităţile şi modalităţile de privatizare a întreprinderilor aflate în proprietatea statului, cele oferite de Parcurile industriale şi Zonele Economice Libere, etc.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.02.2013Oportunităţile investiţionale în Republica Moldova sunt prezentate companiilor franceze prezente pe piaţa românească
Comentarii (0)