Interviu realizat de Europa Liberă cu Premierul Vlad Filat
Europa Liberă: Pentru că există acest mesaj al preşedintelui ţării Nicolae Timofti, care vă cere dumneavoastră, celor 3 lideri care aţi constituit Alianţa pentru Integrare Europeană, Alianţa de guvernare, să reveniţi la masa de negocieri, e posibil să găsiţi un compromis?
Vlad Filat: „Este necesar. Şi atunci când vorbim de interesul ţării – că anume din acest interes a reieşit preşedintele Nicolae Timofti, făcând acest apel către partidele care constituie Alianţa pentru Integrare Europeană – sunt tot timpul posibilităţi.
Momentul în care ne aflăm la ora actuală este unul nu doar istoric, dar este decisiv pentru întreaga noastră societate, nu pentru un partid sau altul, pentru un politician sau altul, ci pentru întreaga ţară, pentru viitorul Republicii Moldova. Anul 2013 este un an important pentru Republica Moldova. Suntem într-un proces care este spre finalizare, care ar duce la ancorarea ireversibilă a Republicii Moldova în parcursul său şi în năzuinţele sale europene, fapt care reprezintă un drept firesc al cetăţenilor Republicii Moldova de a fi parte din marea familie valorică europeană.
Suntem la ora actuală în perioada de evaluare a Planului de Acţiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize. Până în data de 14 martie, această misiune de evaluare urmează să îşi încheie activitatea în Republica Moldova, ceea ce înseamnă că va fi acel punct pentru ca să fie dată aprecierea, în vederea implementării. Şi aceasta înseamnă undă verde spre liberalizarea regimului de vize.
Între 11 şi 15 martie, va avea loc următoarea rundă de negocieri pentru semnarea Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb, pe care noi ne propunem ca să fie ultima rundă de negocieri. Va reprezenta efortul a 3 ani de zile, nu doar al instituţiilor statului, dar al întregii societăţi, ceea ce ar însemna pregătirea documentelor pentru parafare şi ulterior pentru semnare.
Suntem la distanţă de 9 luni de zile, până la summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic, reuniune a conducerii Uniunii Europene şi a ţărilor partenere, în cadrul căreia Republica Moldova are şansa să obţină o asigurare vizavi de perspectiva europeană a ţării noastre.”
Europa Liberă: Această opţiune de continuare a procesului de integrare europeană se pare că deocamdată ţine consolidată Alianţa pentru Integrare Europeană. Ce vă dezbină pe moment?
Vlad Filat: „Bine, aici sunt foarte multe lucruri care creează divergenţe nu doar în relaţia noastră, dar în activitatea instituţiilor. În primul rând, sigur avem viziuni diferite, din păcate, asupra modului în care trebuie să funcţioneze unele instituţii. Noi am insistat dintotdeauna ca instituţiile statului să se ghideze în activitate de norma legală, ca să nu fie politizate, mai cu seamă mă refer la cele care au obligaţia să asigure respectarea normei de drept în ţara noastră. Sigur, sunt şi motive foarte subiective, care tensionează relaţiile între politicieni. Doar că într-o lume civilizată aceste relaţii personale, aceste tensiuni nu afectează activitatea profesională sau deciziile care ţin de interesul ţării. Or, acuma noi avem această datorie şi vreau să-i mulţumesc preşedintelui Nicolae Timofti pentru acest apel care a venit la timpul potrivit şi în formula necesară, care oferă platforma şi condiţiile necesare să identificăm soluţii, având la bază negocieri, în depăşirea crizei politice şi continuarea actului de guvernare.”
Europa Liberă: Dar şeful statului spune că, pentru accelerarea reformelor, este nevoie de anumite remanieri, dând de înţeles că unii miniştri şi şefi ai instituţiilor de stat ar trebui înlocuiţi.
Vlad Filat: „Eu nu cred că trebuie să ne ţinem cu dinţii de o anumită situaţie sau de o anumită persoană, atunci când vedem că nu există performanţă. Am dat dovadă că, atunci când e nevoie de făcut remanieri, de făcut anumite schimbări, pentru a îmbunătăţi activitatea, am făcut acest lucru. Şi eu cred că într-o discuţie sinceră, deschisă, având la bază evaluarea cum stau lucrurile, într-un domeniu sau altul şi nu obligatoriu din cauza că un ministru sau alt conducător nu este bun profesionist sau nu este un om bun. Doar că este posibil că, într-un anumit caz sau altul, avem nevoie de altfel de capacitate administrativă pentru a impulsiona şi a avea rezultat, dar palpabil deja al reformelor.”
Europa Liberă: Care ar fi aceste domenii?
Vlad Filat: „Deocamdată este prematur. Primul pas pe care urmează să îl realizăm este să avem această dorinţă sinceră, să avem atmosfera necesară pentru dialog şi să identificăm nu doar domeniile, dar şi soluţiile într-aşa manieră, încât toate părţile nu doar implicate în actul guvernării, dar şi asumându-şi responsabilitatea actului de guvernare, într-o manieră solidară, să realizăm acest obiectiv.”
Europa Liberă: Colegul dumneavoastră de coaliţie, speakerul Marian Lupu, insistă totuşi pe această idee a variantei zero. Cum trebuie de înţeles această variantă zero?
Vlad Filat: „Eu cred că colegul meu, domonul Marian Lupu, urmează să explice mai pe înţelesul tuturor ce înseamnă această variantă zero şi la ce poate să ducă această variantă zero. Eu nu voi comenta în niciun fel atacurile la persoană, la care se dedă domnul Lupu, foarte multe insinuări, foarte multe lucruri şi situaţii denaturate şi într-o manieră foarte speculativă. Eu voi lăsa să facă acest lucru cetăţenii Republicii Moldova şi mă voi concentra în a identifica soluţii pentru ca să asigurăm ţara cu guvernare.”
Europa Liberă: Şi totuşi dumnealui, când insistă pe ideea să mergeţi dumneavoastră în demisie şi dumnealui se retrage din funcţia de speaker, cum trebuie înţeles acest pas asupra căruia insistă speakerul?
Vlad Filat: „Eu nu-l înţeleg. Doar că trebuie să facem o diferenţă, care nu ţine de înţelegerea mea sau de voinţa mea. Plecarea domnului Lupu din prezidiul Parlamentului înseamnă că el va rămâne deputat, care în niciun fel nu va perturba activitatea instituţiei sau actul guvernării în ţara noastră. Demisia primului ministru înseamnă demisia întregului Guvern, aşa prevede Constituţia. Aceasta înseamnă ţară fără Guvern funcţional. Şi aceasta înseamnă stoparea tuturor proceselor în care ne aflăm. Colegii noştri europeni nu vor aştepta să facem exerciţii de demisie, de renengocieri şi aşa mai departe. Nu poţi opri calendarul. Şi noi avem calendarul nostru, care este corelat foarte strâns de calendarul european. Ei pot să influenţeze asupra calendarului nostru, noi nu avem cum. Deci aceasta înseamnă pierdere de timp. Şi aceasta înseamnă în cazul nostru, al Republicii Moldova, pierdere de oportunităţi care pot fi catalogate ca fiind şanse istorice. Totodată Guvernul Republicii Moldova este un Guvern de coaliţie. Există o abordare paradoxală: atunci când lucrurile merg bine, este Guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană, iar atunci când apar probleme, este Guvernul Filat. Aş vrea colegii mei din Alianţă nu doar să aibă dreptul de a-şi delega miniştrii în domenii foarte importante, dar să-şi asume şi responsabilitate vizavi de activitatea Guvernului, dar să nu uităm că sunt şi instituţii sub control parlamentar, care tot au funcţii de reglementare, de promovare şi de implementare a politicilor întru-un domeniu sau altul.”
Europa Liberă: Domnule premier, totuşi, pe parcursul ultimilor 2 luni, s-a vorbit mult despre reconfigurarea majorităţii în cadrul Legislativului. Până nu demult, se zicea că se admite o coaliţie PCRM-PLDM. Acum luaţi în calcul că ar putea să apară şi a doua variantă, o coaliţie PCRM-PD?
Vlad Filat: „Partidul Liberal Democrat şi Partidul Comuniştilor sunt partide diferite. Vreau să mă refer la vectorul de dezvoltare a Republicii Moldova. Opţiunea noastră este una nu doar declarată. Eu trăiesc cu această opţiune de integrare ireversibilă a Republicii Moldova în spaţiul valoric european. Cetăţenii Republicii Moldova au dreptul şi trebuie să trăiască fiind membri ai acestei familii europene. Dânşii au altă opţiune, declarată, cel puţin, mă refer la comunişti. Deci noi nu avem cum să asigurăm împreună un act al guvernării eficient. Dar conjunctural, nu reuşeşti, guvernezi ineficient, cu precizarea respectivă, pentru o perioadă scurtă de timp. Deci toate aceste speculaţii care au fost pe parcursul timpului, de fapt, ţin de modul în care înţelege unul sau altul cum trebuie de făcut politică în Republica Moldova. Acum vizavi de eventuale alte coaliţii, depinde, noi am avut situaţii în care se negocia şi pe stânga, şi pe dreapta. Am avut situaţii în care s-a votat, într-un fel sau altul. Noi să nu uităm că unii colegi din Alianţă au un trecut comun nu atât de îndepărtat. Şi nu e vorba de a fi un simplu membru de partid, au fost în conducerea partidului.”
Europa Liberă: Vă referiţi la speakerul Marian Lupu care s-a desprins din PCRM?
Vlad Filat: „Nu doar. Sunt mulţi mai mulţi, unii finanţând Partidul Comuniştilor o perioadă de timp, alţii muncind în Executivul comuniştilor, pe timpuri şi aşa mai departe, care au devenit anticomunişti, dar după ce comuniştii au plecat de la putere. Reieşind din cele spuse, orice este posibil.”
Europa Liberă: O altă majoritate s-ar putea crea?
Vlad Filat: „Eu nu ştiu dacă este vorba de o altă majoritate, dar un vot comun PD-PCRM pentru demisia Guvernului eu presupun că poate să fie.”
Europa Liberă: Şi atunci mai departe ce e?
Vlad Filat: „Şi atunci urmează în procedura legală care presupune perioada de timp în care preşedintele Republicii Moldova urmează să propună o nouă candidatură la funcţia de prim-ministru şi candidatul la funcţia de prim-ministru urmează să prezinte Parlamentului programul de guvernare şi…”
Europa Liberă: Componenţa.
Vlad Filat: „...componenţa nominală. În cazul în care nu se va alege un nou Guvern, înseamnă alegeri anticipate. Alegeri la care fiecare dintre actorii politici vor merge cu responsabilităţile care le revin din acţiunile politice pe care le-au înfăptuit.”
Europa Liberă: În eventualitatea declanşării unor alegeri anticipate, actualul Guvern rămâne să funcţioneze?
Vlad Filat: „Da. În conformitate cu norma constituţională, exercitarea mandatului este până la numirea unui nou Guvern. Guvern după alegeri, am în vedere.”
Europa Liberă: Dumneavoastră acum nu mai insistaţi pe ideea negocierii unui alt acord de constituire a AIE?
Vlad Filat: „Nu. Noi insistăm că e nevoie să discutăm vizavi de acordul, în baza căruia să activeze Alianţa pentru Integrare Europeană, însă până la finalizarea acestor negocieri să muncim. Noi vorbim, dar misiunea Fondului Monetar Internaţional nu a venit la Chişinău. Aceasta înseamnă că noi nu putem încheia Programul pe trei ani de zile.”
Europa Liberă: Şi obţinerea ultimei tranşe de împrumut?
Vlad Filat: „Aceasta nu ar fi o problemă că ultima tranşă vizează rezervele valutare la Banca Naţională, deci nu afectează într-un fel sau altul activitatea statului, însă această lipsă de finalitate a programului afectează relaţiile cu alţi parteneri, donatori sau creditori pentru Republica Moldova. Toată lumea s-a concentrat în discuţii politice. Noi intrăm în plină primăvară. Noi avem să luăm foarte multe decizii, inclusiv ceea ţine de fiscalitate şi care vizează agricultorii. Noi urmează să avem o discuţie foarte serioasă vizavi de pensionari, pentru că noi putem să venim cu o abordare foarte populistă, cum ar fi indexarea diferenţiată, dar dacă este să privim lucrurile corect, atunci trebuie să vorbim despre majorarea pensiilor celor care au pensie foarte mică, iar indexarea să fie uniformă pentru toţi pensionarii, fiindcă şi contribuţia a fost diferită la fondul asigurărilor sociale şi faptul că cineva are o pensie mai mare nu înseamnă că el are o pensie exagerată şi nu merită această indexare. Preţurile îi afectează pe toţi. Oricum cea mai mare pensie din Republica Moldova este o pensie foarte mică. Şi noi trebuie să schimbăm această mentalitate. Nu că cineva primeşte mult, problema este că foarte mulţi din concetăţenii noştri primesc foarte puţin. Noi trebuie să identificăm soluţii, dar iarăşi discuţii serioase urmează să avem. Identificarea surselor, inclusiv în negocierile cu partenerii noştri, în a majora pensiile pentru categoria de beneficiari care au o pensie de până la 1300 lei, iar indexarea să rămână una stabilă pentru toată lumea.
M-am referit la două domenii, dar avem foarte mult de lucrat, inclusiv la capitolul atmosferă investiţională în Republica Moldova. Şi eu vreau să vă spun că aceasta nu ţine doar de activitatea Fiscului şi a Vămii. Cât de mult n-ar încerca unul sau altul, este mult mai uşor să ieşi în faţa oamenilor şi să spui: „Nu plătiţi impozite. Nu plătiţi taxe”. Şi este mult mai complicat să-ţi asumi acest mesaj că toată lumea trebuie să plătească aceste impozite, toată lumea are responsabilitate în faţa cetăţeanului şi trebuie ca cei care nu plătesc taxe să primească sancţiunile de rigoare. Deci noi avem nevoie de o discuţie, iarăşi nu una speculativă. Lovindu-ne peste picioare unul pe altul în ideea că, uite voi obţine cu un vot în plus, uite cât de bun sunt eu, dar nerezolvând problemele de sistem, este o abordare neprofesionistă, este una naivă. Noi avem nevoie să comunicăm. Eu îmi asum, în partea care-mi revine mie, responsabilitatea de lipsă de această comunicare. Pot să aduc argumente foarte multe, obiective care, de altfel, pot fi văzute şi subiective, de ce nu s-a găsit timp necesar şi aşa mai departe. De aceea oamenii raţionali şi oamenii care au mandat din partea cetăţenilor să guverneze au obligaţia să vadă şi în viitor, să nu rămână a fi marcaţi de trecut.”
Europa Liberă: Şi pentru că îndemnul preşedintelui este ca să reveniţi la masa de negocieri, de fapt, ce trebuie să negociaţi acuma?
Vlad Filat: „Eu cred că noi avem să discutăm mai multe lucruri. Acordul propriu-zis, fiecare să vină cu propunerile pe care le consideră că sunt necesare de a fi discutate pentru ajustarea acordului. Încă o dată, ca să nu fie piedică în activitatea noastră, dar să ne ofere cale şi condiţie, anumite lucruri care reprezintă pretenţii unii faţă de alţii, ca să fie discutate şi să avem o înţelegere foarte fermă a modului în care activăm mai departe. Pe de o parte, având instrumentarii, ministere, instituţii şi aşa mai departe, dar pe de altă parte – şi aceasta va fi un punct special pe agendă ca şi temă de discuţii din partea noastră – asumarea responsabilităţii.”
Europa Liberă: Până acum nu a fost asumată responsabilitatea?
Vlad Filat: „Vreau să vă spun că eu aprecieri mai negative şi mai subiective, speculative, pe care le-am auzit din partea partenerilor de Alianţă nu le-am auzit din partea nimănui. Comuniştii nu au venit cu asemenea abordare. Eu mă bucur că nu am răspuns cu aceeaşi monedă, pentru că am găsit în mine puterea, răbdarea necesară, fiindcă, dacă mă dedam şi eu la asemenea manieră, sigur că noi acuma nu discutam despre perspectiva soluţionării acestui conflict.”
Europa Liberă: Dar dumneavoastră aţi făcut un pas înapoi?
Vlad Filat: „Eu nu consider că aici este vorba de a face paşi înapoi. Dacă este cazul, putem să facem mai mulţi paşi înapoi, cu o condiţie, ca după care să-i recuperăm foarte rapid şi să asigurăm mişcarea înainte.”
www.europalibera.org