Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.03.2013

Mihai Ghimpu a avut la Strasbourg întrevederi cu Secretarul general al Consiliului Europei şi cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia

Mihai Ghimpu a avut la Strasbourg întrevederi cu Secretarul general al Consiliului Europei şi cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia

Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a avut la Strasbourg întrevederi cu Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland şi cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuţiilor cu oficialii europeni au vizat situaţia politică din Republica Moldova, criza din Alianţa pentru Integrarea Europeană, funcţionarea instituţiilor democratice, perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii cu Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland, Mihai Ghimpu s-a referit la ultimele evoluţii pe plan politic din Republica Moldova, la cauzele apariţiei crizei în alianţa de guvernare, precum şi la soluţiile care se impun pentru redresarea situaţiei. “AIE trebuie menţinută, în interesul cetăţenilor Republicii Moldova, care ne-au acordat nouă, politicienilor, vot de încredere. Dar AIE nu poate fi menţinută cu orice preţ şi nicidecum în forma în care a ajuns. Avem nevoie de o Alianţă care trebuie spălată, pieptănată, îmbrăcată în haine noi pentru că actuala Alianţă este compromisă şi nu trebuie să compromitem prin asta parcursul european al Republicii Moldova şi valorile democratice”, a menţionat Preşedintele PL.

Mihai Ghimpu a subliniat că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate, ci de stabilitate politică, în vederea realizării tuturor angajamentelor europene. În acest context, soluţiile propuse de PL ar fi ca Vlad Filat să-şi prezinte demisia de onoare, iar PLDM să desemenze o altă candidatură la funcţia de prim-ministru sau ca cei 3 lideri ai AIE să renunţe la funcţiile deţinute şi să fie înaintate alte candidaturi la aceste funcţii. “Trebuie să facem un pas înapoi, să renunţăm la funcţii ca să putem merge înainte, în interesul cetăţenilor.

Timp de 3 ani, am tolerat multe lucruri, despre care se discuta în societate – contrabandă, corupţie, folosirea abuzivă a banului public, dar după ce cetăţenii au auzit conţinutul discuţiilor telefonice purtate de funcţionari de rang înalt din Republica Moldova, inclusiv metodele de guvernare a prim-ministrului, situaţia nu mai poate fi tolerată. Alianţa moare, dacă Vlad Filat rămâne prim-ministru. AIE este formată din 3 partide şi nu aparţine celor 3 lideri – Lupu, Filat şi Ghimpu, AIE este a cetăţenilor care au votat pentru cele 3 partide”, a precizat Preşedintele PL.

Un subiect aparte discutat în cadrul întrevederii cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio a fost reforma constituţională din Republica Moldova, respectiv proiectul noii Constituţii. Mihai Ghimpu şi-a exprimat regretul că proiectul noii Constituţii n-a ajuns să fie discutat în Parlamentul de la Chişinău din considerentul că unii colegi din AIE în mod intenţionat tărăgănează examinarea proiectului şi amână iniţierea discuţiilor. Totodată, Mihai Ghimpu s-a referit şi la hotărârea Parlamentului de condamnare a crimelor regimului comunist sovietic şi de interzicere a simbolurilor comuniste în scopuri politice, votată în iulie 2012. “A fost o decizie politică această hotărâre a Parlamentului de la Chişinău, aşteptată de mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, care, în sfârşit, după atâţia ani şi atâtea chinuri prin care au trecut – foamete, deportări, confiscarea averii, deznaţionalizare, au primit despăgubiri morale pentru suferinţele prin care au trecut. Nu trebuie răscolite mormintele celor care au suferit în urma regimului totalitar comunist, iar situaţia din Ungaria este incomparabilă cu cea din Republica Moldova”, a subliniat Mihai Ghimpu în cadrul întrevederii cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio.

Mihai Ghimpu a efectuat ieri o vizită de lucru la Consiliul Europei, informează un comunicat al PL.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus