La începutul lunii martie a.c. Serviciul Vamal al Republicii Moldova a fost gazda reuniunii Grupului de lucru al UE privind schimbul de informație vamală între statele-membre ale UE și țările vecine. Scopul evenimentului a fost de a examina mecanismul de schimb de informații prealabile între Republica Moldova și Ucraina, ca sistem-model ce va putea servi baza dezvoltării schimbului de informații electronică între UE și țările vecine.
Reuniunea s-a desfășurat în formatul ședinței de lucru la Chișinău, a continuat cu vizita la punctul de trecere Tudora-Starokazacie și Odesa. Participanții Grupului de lucru, reprezentanții Comisiei Europene (Directoratul general Impozitare și Uniunea Vamală/DG TAXUD), autorităților vamale din statele-membre UE, din Ucraina, Republica Moldova și EUBAM au fost familiarizați cu aspecte practice privind schimbul de informație prealabilă și utilizarea datelor vamale în scopul analizei de risc, prevenirii traficului ilicit de mărfuri și facilitarea comerțului legal.
În punctul de trecere Tudora-Starokazacie sistemul schimbului de informație prealabilă a fost demonstrat în regim de timp real și înalt apreciat de către experții europeni, care au remarcat performanța mecanismului și corespunderea acestuia standardelor vamale avansate de schimb informaţional la nivel bilateral, informează un comunicat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
În acest context, a fost reiterată importanța promovării mecanismului similar în relațiile între UE și țările vecine, în baza unui proiect pilot de schimb de informație electronică la frontiera moldo-română. Decizia privind lansarea proiectului pilot de schimb de informații prealabile la frontiera moldo-română va fi examinat la următoare ședința a Grupului, la Brussels.
La moment, în spaţiul CSI, Serviciul Vamal al Republicii Moldova efectuează schimbul de informații vamale prealabile cu Ucraina și Federația Rusă. Cu Ucraina acest sistem a fost implementat în ianuarie 2008 cu sprijinul Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), iar din martie 2012, se implementează cu Federația Rusă.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.03.2013Mecanismul schimbului de informații vamale prealabile între Republica Moldova și Ucraina studiat de experții europeni
Comentarii (0)