În ultimul an, Republica Moldova a înaintat cu paşi mici, dar hotărâtori spre destinul ei european, dar eventuale alegeri anticipate ar însemna că anul 2013 este unul pierdut pentru reforme, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, într-un interviu acordat AGERPRES, cu ocazia împlinirii unui an de la alegerea sa în această funcţie.
Referindu-se la actuala criză politică de la Chişinău, Nicolae Timofti consideră că forţele politice dispun de resursele necesare pentru a găsi un numitor comun, deşi nu exclude nici eventualitatea unor alegeri anticipate. În ce priveşte candidatura viitorului prim-ministru, Nicolae Timofti a declarat că unul din principalele criterii de care se va conduce la desemnare este ca viitorul şef al executivului să fie unul pro-european.
În privinţa relaţiilor Republicii Moldova cu România, preşedintele de la Chişinău susţine că în prezent există o bună comunicare la nivel politic între cele două state şi că îşi doreşte să fie stabilizată situaţia politică de la Chişinău pentru a fi realizată vizita preşedintelui român Traian Băsescu, amânată anterior.
AGERPRES: Dle Nicolae Timofti, sâmbătă se împlineşte un an de la alegerea Dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Care credeţi că au fost principalele realizări ale Dumneavoastră şi ale Republicii Moldova în acest an?
Nicolae Timofti: Republica Moldova a înaintat cu paşi mici, dar hotărâtori spre destinul ei european, dacă nu punem la socoteală criza politică în care ne-am împotmolit de câteva săptămâni şi din care sper să ieşim cu bine. Întăriţi, nu slăbiţi. Nu renunţăm să credem în şansa noastră de a ne moderniza instituţiile şi întreaga societate, chiar dacă pe parcurs avem şi sincope. Sau, cel puţin, nu avem ritmicitatea pe care ne-am dori-o.
Cu privire la ceea ce aţi numit ca fiind realizările mele: pentru mine e mai puţin important cine dintre conducătorii politici de la Chişinău are contribuţii la propăşirea ţării. Nu abordez lucrurile în felul acesta. Mă bucur pentru fiecare succes pe care reuşim să-l obţinem împreună pe plan extern şi intern. Şi nu uit niciodată că în spatele unor realizări ale ţării se ascunde munca grea, de zi cu zi, a tuturor cetăţenilor noştri.
AGERPRES: Ce credeţi că nu aţi reuşit să realizaţi în primul an de mandat?
Nicolae Timofti: Şi nerealizările ne aparţin, deopotrivă, tuturor. Atenţia mea se îndreaptă în primul rând către instituţiile care trebuie reformate. Am nemulţumirile mele faţă de cum înţeleg unii politicieni şi unii funcţionari, de la diferite niveluri, că trebuie transformate instituţiile statului. Ca să vă răspund direct la întrebare: îmi reproşez o prea mare îngăduinţă faţă de conducătorii unor instituţii care tărăgănează implementarea unor politici pe care tot ei le-au acceptat, în primă instanţă. Am constatat că în unele zone inerţia e mai puternică decât dorinţa de schimbare. Unii n-au înţeles că trebuie să acţioneze potrivit voinţei poporului, nu după interesele proprii.
AGERPRES: Integrarea europeană a Republicii Moldova a fost unul din principalele obiective pe care le-aţi enunţat la învestirea în funcţia de Preşedinte. Rămâne acesta valabil şi astăzi?
Nicolae Timofti: V-aş ruga să observaţi că retorica noastră oficială a rămas aceeaşi, şi nici nu poate fi altfel, indiferent de disputele politice din ultima vreme. Vorbim despre un mandat pe care cetăţenii l-au acordat actualei guvernări, de a duce ţara în Europa. E o opţiune fermă a cetăţenilor noştri pe care noi am luat-o în serios. Da, e adevărat că în ultimul an anumite forţe politice au încercat să pună problema unei reorientări spre Est. A fost colectat şi un număr de semnături, insuficient însă pentru a se ajunge la un referendum în această problemă. Eu n-am ascuns că sunt un adept convins al integrării europene şi toate acţiunile mele în calitate de preşedinte decurg din această viziune, împărtăşită de majoritatea covârşitoare a cetăţenilor.
AGERPRES: Dle Preşedinte, alegerea Dumneavoastră la 16 martie 2012, a pus capăt unei crize politice care afectase Republica Moldova timp de aproape trei ani. Iată că după mai puţin de un an de acalmie, ţara este lovită de o nouă criză politică, de această dată chiar în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană, acum destrămată, care v-a propus în funcţie de preşedinte. De ce se întâmplă aceasta?
Nicolae Timofti: Eu nu fac agenda partidelor şi nu voi interveni pentru a le sugera cum să acţioneze. Dar sunt în drept să le cer responsabilitate în tot ceea ce fac, pentru că întreaga societate şi mulţi dintre partenerii noştri internaţionali sunt atenţi la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, la nivel politic şi public.
Eu regret că s-a ajuns în această situaţie şi că liderii fostei coaliţii nu au ascultat apelurile mele la conciliere şi consens, în numele proiectului european, care urmează să prindă contur anul acesta, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
În regim privat, i-am îndemnat şi să fie mai reţinuţi în declaraţii, dar ei au preferat să se războiască mai departe. Sper, totuşi, că după ce vor mai cântări o vreme lucrurile, vor reveni la sentimente mai bune şi la constructivismul de care avem nevoie.
AGERPRES: Cine credeţi că este vinovat de destrămarea Alianţei de guvernare şi de posibile noi alegeri anticipate?
Nicolae Timofti: Nu e cazul să căutăm ţapi ispăşitori. Vinovaţi vom fi cu toţii dacă se va ajunge la alegeri anticipate. În acest caz, am putea considera că anul 2013 va fi un an pierdut pentru reforme. Eu cunosc diferenţele care îi separă pe liderii fostei Alianţe şi pot să afirm că este loc pentru o înţelegere în interesul ţării. Trebuie să depăşim orgoliile personale şi să construim relaţii instituţionale, care nu ar depinde de nişte supărări vremelnice.
AGERPRES: Săptămâna trecută guvernul a fost demis, iar Dumneavoastră sunteţi pus în situaţia de a propune un nou şef al cabinetului de miniştri, după ce veţi consulta fracţiunile parlamentare. Care sunt criteriile de care vă conduceţi atunci când veţi propune un premier?
Nicolae Timofti: În perioada imediat următoare voi purta consultări cu grupurile parlamentare, după care voi desemna un premier. Singurul criteriu pe care vi-l pot comunica în momentul de faţă este că voi desemna un premier pro-european.
AGERPRES: În condiţiile în care opoziţia comunistă a anunţat alegeri anticipate, iar cele trei partide din fosta alianţă nu pot ajunge la un numitor comun, cât de mare vi se pare riscul unor alegeri parlamentare anticipate?
Nicolae Timofti: Există riscul unor alegeri anticipate, dar la fel de adevărat este că avem la dispoziţie timp suficient în care să stabilim o nouă garnitură guvernamentală şi eu cred în responsabilitatea politicienilor de a găsi o soluţie pentru a fi evitat un scrutin parlamentar în acest an. Este limpede că ar fi preferată stabilitatea şi continuarea actului guvernamental. Cel puţin acesta este punctul meu de vedere. Numai în felul acesta ne vom putea concentra pe implementarea reformelor şi pe ridicarea bunăstării populaţiei. Oamenii aşteaptă rezultate, nu discuţii interminabile despre politică şi funcţii.
AGERPRES: Va mai fi posibilă semnarea Acordului de asociere la UE în acest an?
Nicolae Timofti: Din punct de vedere tehnic suntem pregătiţi să încheiem negocierile privind Acordul de Asociere, care este crucial pentru parcursul nostru de mai departe şi pentru relaţia noastră cu Uniunea Europeană. Nu vom permite să irosim avantajul de a fi lider în Parteneriatul Estic, în pofida crizei politice cu care ne confruntăm. Dar chiar dacă la Vilnius vom obţine doar o parafare a Acordului de Asociere, va fi oricum bine pentru Republica Moldova.
AGERPRES: Aţi declarat de mai multe ori că vă doriţi ca între Republica Moldova şi România să fie relaţii speciale. Cum le apreciaţi pe cele existente în prezent?
Nicolae Timofti: Avem deja relaţii speciale, de prietenie, cu România, pe care le vom dezvolta şi mai departe. La nivel politic avem o comunicare foarte bună şi această comunicare va da şi rezultate concrete, în plan economic şi cultural. Îmi doresc ca la Chişinău să fie instalat cât mai curând un Guvern pentru ca, în condiţiile unei stabilităţi politice, să se realizeze vizita la Chişinău a preşedintelui Traian Băsescu, vizită care a fost amânată, după cum ştiţi, din cauza problemelor de sănătate pe care le-am avut.
AGERPRES: Care trebuie să fie, în opinia Dumneavoastră, proiectele prioritare pe agenda relaţiilor bilaterale Republica Moldova-România?
Nicolae Timofti: Ştiţi, misiunea oamenilor politici este să scoată barierele care îi separă pe oameni, pentru ca oamenii să poată colabora între ei. În mediile comerciale şi artistice prind contur proiecte moldo-române foarte interesante, mulţumită deschiderii de care au dat dovadă politicienii de pe cele două maluri ale Prutului. Şi asemenea proiecte private, dacă mi se permite, tot fac parte din relaţia noastră bilaterală. Referitor la proiectele interguvernamentale, eu mi-aş dori ca într-un timp rezonabil să fie finalizată construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, extrem de importantă pentru securitatea noastră energetică, şi să avem mai multe investiţii româneşti în ţara noastră. De asemenea, mizez foarte mult pe sprijinul pe care ni-l acordă România în parcursul nostru european.
AGERPRES: Aţi accentuat de câteva ori de la tribune internaţionale necesitatea retragerii trupelor militare ruseşti şi a muniţiei de pe teritoriul Republicii Moldova. Aţi primit vreun răspuns din partea Moscovei în această privinţă? De fapt, de ce este atât de importantă pentru Republica Moldova retragerea armamentului rusesc?
Nicolae Timofti: Poziţia noastră în această privinţă, pe care am exprimat-o în mai multe rânduri, rămâne neschimbată. Inclusiv faptul că acest conflict îngheţat trebuie soluţionat numai pe cale paşnică. Aş vrea doar să remarc un interes sporit faţă de problema transnistreană pe care l-au manifestat un şir de lideri occidentali cu care m-am întâlnit în ultimele săptămâni. Şi asta mă bucură.
AGERPRES: În ultima perioadă de timp, mai mulţi analişti şi politicieni vorbesc despre o stagnare a negocierilor în problema transnistreană. Împărtăşiţi aceeaşi opinie?
Nicolae Timofti: Negocierile nu sunt uşoare, dar ele continuă şi asta este important. Abordarea negociatorilor noştri este una punctuală şi pragmatică. Mizăm pe rezultate concrete anul acesta, în condiţiile în care preşedinţia OSCE este asigurată de Ucraina, o ţară vecină, o ţară prietenă cu care avem relaţii foarte bune.
AGERPRES: Dle preşedinte, cum vedeţi Republica Moldova peste trei ani, la sfârşitul mandatului Dvs de şef al statului?
Nicolae Timofti: Ca şi oricare om, eu trăiesc cu speranţa unui viitor mai bun. Dar nu pot să nu remarc şi lucrurile bune din prezent. Oamenii noştri, deşi o duc greu, şi-au ridicat privirile din pământ şi au curajul să-şi ceară drepturile, nu mai acceptă să fie conduşi oricum, îşi doresc o viaţă civilizată. Eu le simt energia şi determinarea. Asta mă face să fiu încrezător în ziua de mâine.AGERPRES