Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.03.2013

Ponta: Am avut o discuţie constructivă cu premierul Republicii Moldova, am reafirmat continuarea proiectelor comune

Ponta: Am avut o discuţie constructivă cu premierul Republicii Moldova, am reafirmat continuarea proiectelor comune

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că a avut o discuţie cu primul-ministru în exerciţiu al Republicii Moldova, Vlad Filat, în cadrul căreia a reconfirmat continuarea tuturor proiectelor comune.

"Am avut o conversaţie foarte bună şi constructivă. Am reafirmat continuarea tuturor proiectelor comune", a declarat, pentru AGERPRES, premierul Victor Ponta.

Guvernul de la Chişinău a anunţat anterior că Victor Ponta şi Vlad Filat au discutat despre proiectele energetice dintre cele două state şi despre sprijinul pe care România este dispusă să-l acorde în continuare în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Cei doi oficiali au avut o convorbire telefonică despre proiectele din domeniul energetic care vizează liniile de interconexiune electrică Iaşi-Ungheni, Goteşti-Fălciu şi Bălţi-Suceava, precum şi despre construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. În acest sens, s-a menţionat că, în cel mai scurt timp, vor demara lucrările de construcţie a gazoductului, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chişinău, dat publicităţii marţi.

De asemenea, în timpul convorbirii, au fost abordate subiecte ce ţin de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Victor Ponta a reconfirmat disponibilitatea României de a sprijini şi în continuare Republica Moldova în vederea realizării obiectivului de integrare europeană. Totodată, cei doi premieri au făcut şi o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi România, menţionând caracterul ascendent al acestora.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni a fost agreată şi inclusă în Protocolul de colaborare moldo-român din 24 mai 2010 şi în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri al României din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursă alternativă de livrare a gazelor naturale în sistemele de transport de gaze ale ambelor state.

Proiectul prevede construcţia a 31 de kilometri de conductă pe teritoriul României şi a 9 kilometri de conductă pe teritoriul Republicii Moldova, plus traversarea râului Prut. Costul estimativ al proiectului este de 19 milioane de euro, o parte dintre cheltuieli urmând a fi acoperite din fonduri europene.

În timpul unei vizite a premierului Victor Ponta la Chişinău, la 17 iulie 2012, a fost semnată o declaraţie comună privind cooperarea bilaterală în domeniul securităţii energetice, care includea realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni şi a liniilor electrice de înaltă tensiune Suceava-Bălţi şi Iaşi-Ungheni. Autorităţile de la Bucureşti şi Chişinău şi-au propus ca interconectarea de gaz Iaşi-Ungheni să fie funcţională până la sfârşitul acestui an, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus