Banca de Ţesuturi Umane va permite stocarea grefelor de ţesuturi umane, care vor fi utilizate în tratamentul pacienţilor cu maladii în care se necesită grefare de ţesuturi. Valoarea proiectului este de peste 3 milioane de lei. Banii sunt oferiţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (2,78 milioane de lei), Ministerul Sănătăţii (793 mii de lei) şi IMSP Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie (200 mii de lei).
Banca de Ţesuturi Umane dispune de încăperi în conformitate cu cerinţele sanitare pentru astfel de instituţii, având la dispoziţie un filtru de trecere, recepţie, sală de lucru, sala curată, depozitariu şi o sală de distribuire (cu o suprafaţă de 98,7m2) şi este dotată cu echipamentul de bază care permite procesarea, stocarea şi distribuirea grefelor de cornee, os, tendoane şi cap de os femural.
Din lista echipamentului procurat fac parte: un congelator programat -1960C, două congelatoare -860C, incubator CO2 Sanyo, centrifuga Hitech cu răcire (inclusiv pentru pungi de 450ml); două tanchere pentru azot lichid, două vase pentru păstrarea ţesuturilor şi celulelor în azot lichid, centrifugi de laborator, două hote cu flux laminar de aer Nuve, mobilier, trei calculatoare şi două imprimante. Utilajul procurat pentru dotarea Băncii de Ţesuturi Umane a fost instalat, testat şi este în activitate.
Banca de Ţesuturi Umane este parte componentă a proiectelor: “Întroducerea de noi metode de procesare prezervare a grefelor tisulare şi celulare şi adaptarea Laboratorului de Recoltare şi Conservare a Ţesuturilor Conform Standartelor Uniunii Eiropene în domeniul securităţii transplantării ţesuturilor şi celulelor” şi „Adaptarea Laboratorului de Recoltare şi Conservare a Ţesuturilor Conform Standartelor Uniunii Eiropene în domeniul securităţii transplantării ţesuturilor şi celulelor”.
În anul 2012, Agenţia de Transplant şi experţii din Uniunea Europeană au verificat respectarea standardelor de securitate şi calitate şi au confirmat corectitudinea amplasării şi planului de activitate a Băncii.
Crearea Băncii de Ţesuturi Umane face parte din prevederile Programului naţional de transplant pentru anii 2012-2016 şi Planul de acţiuni privind implementarea Programului, care prevede „Dezvoltarea şi crearea până în anul 2016 a bazei tehnico-materiale şi a resurselor umane necesare pentru acordarea serviciilor de înaltă performanţă în domeniul transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană” şi „Asigurarea calitativă a diagnosticului şi a tratamentului pacienţilor care necesită transplant şi al celor transplantaţi”, informează Serviciul de Informare şi Comunicare al Ministerului Sănătăţii.