În primele trei luni ale anului curent, Camera de Licențiere, organizație subordonată Ministerului Economiei, a eliberat 354 autorizaţii pentru exportul 5,6 mln litri de vinuri moldovenești în țările Uniunii Europene. Cantitatea în cauză constituie 22,4% din cota totală de 24 mln. litri oferită de către Uniunea Europeană în cadrul regimului preferențial unilateral ATP. Destinaţiile de export cu cea mai mare pondere au fost în Republica Cehă, Polonia, România și Slovacia.
Pentru exportul de zahăr în UE au fost eliberate 11 autorizaţii, contingentele tarifare fiind utilizate în proporţie de 24,7% din cele de 34 mii tone autorizate. Astfel, au fost exportate 8 mii 386 tone de zahăr produs în Republica Moldova, preponderent în România și Polonia.
Cele mai puține autorizații au fost solicitate pentru cereale, fiind eliberate 5 autorizații pentru exportul a 2 411 tone grâu, ceea ce constituie 4,4 % din cota totală de 55 mii tone. Principalele destinaţii de export pentru grâu au fost România şi Marea Britanie. Pentru orz şi porumb nu au fost înregistrate solicitări de oferire a autorizațiilor de export în regim preferinţial.
Reamintim, că începând cu anul 2008, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova un regim comercial preferențial numit Preferințele Comerciale Autonome (ATP), care permite agenților economici din Republica Moldova să exporte în țările UE peste 10 mii de poziții tarifare fără achitarea taxelor vamale, iar pentru unele poziții tarifare au fost stabilite contingente tarifare. Acum doi ani Uniunea Europeană a majorat cotele pentru fiecare categorie de mărfuri, mărind cota pentru vin cu 15 mln. litri, iar cota pentru zahăr de la 30 mii tone la 34 mii tone. Pentru grâu, porumb și orz pentru următorii trei ani este prevăzută o creștere graduală a cotelor cu 5 mii tone anual. În 2015 acestea vor constitui 50 mii tone pentru orz, 45 mii tone pentru porumb și 55 mii tone pentru grâu.
Următorul regim comercial negociat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană, care vine să asigure integrarea economica a țării noastre în spațiul comunitar este Acordul De Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE (Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA). Negocierile Acordului au început în martie 2012, iar ultima rundă de negocieri a avut loc pe 11-14 martie 2013, la Bruxelles. Pentru a corespunde cerințelor Comisiei Europene, începând cu 2010 Guvernul Republicii Moldova a lansat o amplă reformă structurală în 13 domenii ale economiei naționale, menite să ajusteze baza legislativă și instituțională a Republicii Moldova la standardele și cerințele UE. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE ATP, care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – DCFTA va fi un Acord multilateral, încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri. Conform studiului efectuat de către Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE va impulsiona exporturile moldovenești cu 16% iar PIB-ul țării va spori cu 5,6%.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.04.2013Peste 5 mln. litri de vin moldovenesc au fost exportate în Uniunea Europeană în primele trei luni ale anului curent
Comentarii (0)