În perioada 8-12 aprilie, în cadrul proiectului TWINING ”Consolidarea capacităților Centrului de Acreditare a Organismelor de Evaluare a Conformității” se desfășoară evaluare paritară simulată a Centrului de Acreditare MOLDAC de către evaluatorii Cooperării Europene pentru Acreditare (EA). ”Evaluare paritară simulată este un pas important în pregătirea Centrului MOLDAC pentru depunerea cererii de semnare a Acordului de Recunoaștere Multilaterală a Cooperării Europene pentru Acreditare”, a comentat evenimentul directorul MOLDAC, Eugenia Spoială.
Evaluare se efectuează conform procedurilor Cooperării Europene pentru Acreditare și are drept scop identificarea situației în domeniul acreditării din Republica Moldova, aprecierea realizărilor în procesul de pregătire față de depunerea cererii de semnare a acordului de recunoaștere multilaterală, și cel mai important identificarea aspectelor necesare de a fi îndeplinite pentru a deveni semnatari ai Acordului. Echipa de evaluare este compusă din evaluatorii Organismele Naționale de Acreditare din Olanda și Suedia.
Pe parcursul anului curent Centrul MOLDAC a efectuat un șir de acțiuni, unul din cele mai importante fiind elaborarea în conformitate cu cerințele din domeniu al Parlamentului European și organizațiilor de profil europene a întregului set de documente al sistemului de management al MOLDAC, precum ar fi: politicile in domeniul acreditării, manualul calității, criteriile de acreditare a organismelor de evaluare a conformității, regulile de acreditare, procedurile de acreditare și formularele utilizate în activitatea de acreditare.
Pe parcursul săptămânii curente experții europeni au evaluat documentele sistemului de management ale MOLDAC. Au participat la evaluarea a trei organisme de evaluare a conformității acreditate de MOLDAC (certificare produse, laboratoare încercări, sisteme management) și au examinat selectiv dosarele organismelor de evaluare a conformității acreditate.
La încheierea misiunii de evaluare vineri, 12 aprilie 2013, la cunoștința MOLDAC vor fi aduse constatările evaluării, iar raportul de evaluare va cuprinde o descriere a situației reale în vederea corespunderii activității de acreditare desfășurată de MOLDAC la cerințele aplicate de Cooperarea Europeană pentru Acreditare.
Potrivit Ministerului Economiei, că unul din obiectivele de bază a organului național de acreditare este semnarea Acordul de Recunoaștere Multilaterală cu Cooperarea Europeană pentru Acreditare. Aceasta, va permite plasarea produselor moldovenești pe piața europeană în baza certificatelor de conformitate eliberate de organisme de certificare din Republica Moldova, care vor fi acreditate de MOLDAC.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.04.2013La Chişinău se află misiunea de evaluare a experţilor Cooperării Europene pentru Acreditare
Comentarii (0)