Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.04.2013

Banca Nationala a Moldovei recomandă vigilență

Banca Nationala a Moldovei recomandă vigilență

În legatura cu faptul ca pe teritoriul Republicii Moldova se înregistreaza cazuri de falsificare a bancnotelor de lei moldovenesti, Banca Nationala a Moldovei considera necesar sa comunice publicului urmatoarele:

Pe parcursul anului 2012, conform rapoartelor Ministerului Afacerilor Interne si ale Centrului National Anticoruptie, au fost depistate circa 3 mii de falsuri cu o valoare nominala predominanta de 100 lei. O preferinta mai redusa falsificatorii au manifestat pentru valorile nominale de 10 lei, 20 lei, 50 lei, 200 lei, 500 lei si 1000 lei. Desi în crestere de 2 ori fata de anul 2011, raportat la numarul bancnotelor autentice aflate în circulatie la finele anului 2012 (circa 225 milioane bancnote), numarul celor falsificate se mentine la un nivel foarte scazut - 0,0014 la suta. Astfel, nu se constata faptul ca fenomenul de falsificare are un caracter generalizat cu vreun impact economic sesizabil.

Banca Nationala a Moldovei, prin atributia sa de emitent al monedei nationale, monitorizeaza circulatia însemnelor monetare pe teritoriul Republicii Moldova, în scopul îmbunatatirii calitatii acestora si prevenirii circulatiei falsurilor. Sub aspectul dat, BNM, în comun cu bancile licentiate, a implementat recent Sistemul de evidenta a falsurilor de moneda nationala. Acesta va asigura, în cadrul sistemului bancar, schimbul datelor respective în timp real si va contribui la sporirea eficientei procedurilor de depistare a bancnotelor contrafacute, în sustinerea unui volum optim de bancnote autentice în circulatie.

În scopul combaterii falsificarii însemnelor monetare, BNM recomanda în continuare publicului sa fie vigilent la posibilitatea fraudelor, sa verifice autenticitatea bancnotelor, iar în cazul constatarii falsurilor, sa le extraga din circulatie si sa comunice despre acest fapt Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, în cazurile suspecte, urmeaza a se atrage atentia la dimensiunea, culoarea si elementele de securitate principale: la filigran, firul metalic încorporat, firisoarele colorate, elementele de suprapunere, numarul de ordine al bancnotei si la serie (litera si numarul).

O caracteristica importanta la care trebuie, de asemenea, atrasa atentia este rigiditatea texturii care este proprie bancnotelor autentice. În cazul reproducerilor frauduloase, aceasta lipseste sau este putin perceptibila.

Banca Nationala ofera descrieri detaliate si exhaustive ale bancnotelor de lei moldovenesti autentice pe pagina sa web oficiala: www.bnm.md/md/banknotes drept suport informational în eventuala identificare a falsurilor, informează Serviciul de presa al Bancii Nationale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus