Trimite e-mail | Printeaza
IT
15.04.2013

În 2013, sectorul de comunicaţii electronice va înregistra o creştere uşoară de 2% şi va ajunge la valoarea de 6,5 - 6,6 mld. lei

În 2013, sectorul de comunicaţii electronice va înregistra o creştere uşoară de 2% şi va ajunge la valoarea de 6,5 - 6,6 mld. lei

În 2012, al doilea an consecutiv, piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe şi mobile s-a clasat pe primul loc în topul celor mai dinamice pieţe din sectorul comunicaţiilor electronice, ea fiind în prezent unul din principalele motoare ale edificării societăţii informaţionale din ţara noastră. O afirmaţie în acest sens a făcut directorul ANRCETI, Sergiu Sîtnic, în conferinţa de presă de astăzi, 15 aprilie, la care a fost prezentat Raportul ANRCETI despre evoluţia pieţelor de comunicaţii electronice în anul 2012.

Sergiu Sîtnic a menţionat că trendul ascendent de dezvoltare a pieţei serviciilor de acces la Internet este determinat de sporirea influenţei reţelei globale asupra tuturor sferelor de activitate umană, de creşterea rapidă a cererii de noi servicii electronice pentru cetăţeni, dar şi de intensificarea concurenţei între furnizorii acestor servicii. El a precizat că în 2012 operatorii de comunicaţii mobile au asigurat creşteri semnificative ale ariei de acoperire a teritoriului şi populaţiei cu reţele 3G şi au sporit viteza de acces la Internet mobil, iar operatorii de reţele fixe au pus accentul pe aplicarea tehnologiilor de acces la Internet prin fibră optică, care asigură calitate şi viteze ridicate de acces la reţeaua globală. Sîtnic a remarcat că, potrivit site-ului www.netindex.com, viteza medie de acces la Internet în R. Moldova este de circa 22 Mbps, rezultat care situează ţara noastră pe locul 20 în lume, înaintea Ucrainei care deţine locul 28 (17,7 Mbps) şi după România care se află pe locul 12 (28,2 Mbps).

Potrivit sursei citate, în 2012, numărul de abonaţi la serviciile de acces la Internet fix a sporit, faţă de 2011, cu 17,5% şi a totalizat 417,2 mii, iar numărul celor care utilizează accesul dedicat la Internet mobil s-a majorat cu circa 43% şi a însumat 178,5 mii. Din punct de vedere al utilizării reţelei globale, am putea să dublăm sau chiar să triplăm numărul total de 595,7 mii de abonaţi la serviciile de acces la Internet fix şi mobil pentru că serviciile incluse într-un abonament sunt, de regulă, utilizate de două sau chiar trei persoane, a afirmat directorul ANRCETI.

Estimările ANRCETI arată că în anul 2013 valoarea acestei pieţe va continua să crească cu acelaşi ritm rapid. Dacă în 2012 volumul total al vânzărilor din serviciile de acces la Internet fix şi de acces dedicat la Internet mobil a însumat 883,2 mil. lei, atunci, în 2013, acest indicator va creşte cu 15% şi va depăşi pragul de 1 mld. de lei. Totodată, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet fix va spori cu 17% şi va alcătui peste 480 mii, iar numărul celor care utilizează accesul dedicat la Internet mobil va creşte cu 20% şi va atinge cifra de 214 mii. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix la 100 de locuitori se va ridica la 13,5%, iar a serviciilor de acces dedicat la Internet mobil - la 6%. 

Conform raportului ANRCETI, în 2012, valoarea totală a celor patru pieţe de comunicaţii electronice, monitorizate de ANRCETI (comunicaţii mobile, telefonie fixă, acces la Internet fix şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale) a sporit, faţă de 2011, cu 3,16% (în 2011- cu 1,3%) şi a însumat 6 mld. 416,1 mil. lei. Cele mai semnificative venituri au fost înregistrate pe piaţa de comunicaţii mobile şi cea de telefonie fixă – de 3 mld. 732,9 mil. lei (+ 3,39%), şi, respectiv, de 1 mld. 546,1 mil. lei (- 6,13%). Veniturile din serviciile de acces la Internet fix şi transmisiuni de date au însumat 808,1 mil. lei (+19,16%), iar din serviciile de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale – 329 mil. lei (+15,85%). Totodată, investiţiile în acest sector au scăzut cu 3,75% şi au alcătuit 1 mld. 743 mil. lei. Cei mai mari furnizori (SA „Moldtelecom”, SA „Orange Moldova” şi SA „Moldcell”) au asigurat împreună peste 95% din totalul investiţiilor efectuate în sector. 

Specialiştii ANRCETI consideră că în 2013 sectorul de comunicaţii electronice va înregistra o creştere uşoară de 2% şi va ajunge la valoarea de 6,5 - 6,6 mld. lei. Această evoluţie va fi determinată de majorarea veniturilor obţinute pe pieţele de comunicaţii mobile (+3%), de acces la Internet fix şi transmisiuni de date (+15%), de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale (+ 12%) şi de diminuarea simţitoare a veniturilor (-8%) pe piaţa serviciilor de telefonie fixă. 

În opinia sursei citate, anul curent furnizorii de pe pieţele de comunicaţii electronice se vor axa pe diversificarea spectrului de servicii, îmbunătăţirea calităţii acestora, lansarea unor oferte mai atractive pentru utilizatori, inclusiv oferte noi pentru serviciile 4G/LTE, precum şi pentru tipurile de servicii incluse într-un singur pachet sau abonament, denumite servicii multiplay, informează Serviciul de presă al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus