Mai multe cercetări arheologice vor fi efectuate în zona traseului Sărăteni-Soroca reconstruit în cadrul Programului Compact al Corporației Provocările Mileniului, finanțat de Guvernul SUA, pentru a identifica posibile monumente arheologice sau zone cu potențial arheologic.
În acest scop, Agenția Națională Arheologică va iniția cercetările arheologice pe traseu și în zonele aferente acestuia, iar companiile de construcție care efectuează reabilitarea drumului Sărăteni-Soroca vor finanța investigațiile respective. Aceste acțiuni se încadrează în prevederile noi ale legislației naționale cu privire la protejarea patrimoniului arheologic.
Prospectările prealabile pe traseul Sărăteni - Soroca și în zona alăturată acestui drum indică asupra existenței mai multor situri arheologice din perioada preistorică și epoca antică, inclusiv două așezări și opt movile funerare, care pot reprezenta valoare arheologică. În acest context, datorită unor fragmente de ceramică descoperite în zona Rogojeni, în apropierea drumului Sărăteni-Soroca, se presupune existența unei așezări din epoca eneolitică, atribuită culturii pre-istorice Precucuteni-Tripolie.
Anatol Usatîi, directorul proiectului reabilitarea drumului, a declarat că aceste acțiuni se încadrează în reglementările privind respectarea patrimoniului cultural-istoric, iar reabilitarea drumului Sărăteni-Soroca derulează în conformitate cu prevederile legislației naționale. Anatol Usatîi a menționat că cercetările arheologice nu afectează derularea lucrărilor de reabilitare a celor 93 de km de drum, datorită deschiderii și receptivității Agenției Naționale Arheologice.
Porțiunea de drum Sărăteni-Soroca face parte din traseul național M2, care asigură legătura dintre Republica Moldova şi Ucraina. Lucrările de reabilitare a acestui traseu în valoare de circa 99 mil. USD, care prevăd reconstrucția și modernizarea infrastructurii drumului, au demarat în 2012.
Reconstrucția și modernizarea drumului de 93 de km Sărăteni-Soroca este obiectivul proiectului Reabilitarea drumului în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului.