Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut la 18 aprilie 2013, o întrevedere cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean, Ambasadorul Serghei Gubarev.
Oficialii au făcut un schimb de opinii privind ultimele evoluţii şi perspectivele procesului de reglementare a conflictului transnistrean. De asemenea, interlocutorii s-au referit şi la rolul actorilor internaţionali implicaţi în procesul de reglementare, fiind subliniată necesitatea promovării unor poziţii constructive din partea mediatorilor şi observatorilor.
În contextul realizării unei serii de iniţiative din cadrul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol, oficialul moldovean a menţionat necesitatea demarării discuţiilor asupra subiectelor de substanţă, care includ aspecte politice, instituţionale şi de securitate ale reglementării definitive a conflictului transnistrean, în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, acceptate unanim şi recunoscute la nivel internaţional.
Unul din subiectele prioritare, discutate între oficiali, a fost recenta iniţiativă a autorităţilor de la Chişinău privind monitorizarea fluxurilor migraţionale şi asigurarea evidenţei cetăţenilor străini care sosesc în ţară prin segmentul central (transnistrean) al frontierei moldo-ucrainene. “Mecanismul în cauză va fi implementat de personalul Biroului pentru migraţie şi azil, cu respectarea rigorilor Zonei de securitate şi nu va genera careva obstacole în calea liberei circulaţii a persoanelor care locuiesc în regiunea transnistreană”, a menţionat Viceprim-ministrul Eugen Carpov.
De asemenea, o atenţie specială în cadrul întrevederii a fost acordată situaţiei din Zona de Securitate. Astfel, Viceprim-ministrul E. Carpov şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acţiunile unilaterale ale administraţiei din regiune, în special ce ţin de recenta decizie de a interzice circulaţia în uniformă de serviciu a reprezentanţilor structurilor moldoveneşti de menţinere a ordinii publice în or.Bender, precum şi recentele declaraţii privind intenţia de debranşare a instituţiilor penitenciare moldoveneşti din or. Bender de la sursele de apă, energie electrică şi interzicerea furnizării produselor alimentare către penitenciarele în cauză. În contextul multiplelor evoluţii negative din Zona de securitate în ultima perioadă, a fost examinată posibilitatea organizării unei misiuni independente de monitorizare a situaţiei în vederea elaborării recomandărilor care ar asigura respectarea angajamentelor existente şi ar exclude acţiunile unilaterale.
La rândul său, reprezentantul special al Federaţiei Ruse în problematica transnistreană, Serghei Gubarev, şi-a exprimat speranţa că următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2” din acest an, care se va desfăşura în perioada 23-24 mai 2013 la Odesa (Ucraina), va aduce rezultate pozitive procesului de reglementare, informează Biroul pentru reintegrare.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.04.2013Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean
Comentarii (0)