Serviciul Vamal şi Poliţia de Frontieră, au dispus o serie de măsuri, menite să asigure un control eficient şi expeditiv în punctele de trecere astfel încît să evite formarea rândurilor de persoane şi a mijloacelor de transport, precum şi să reducă timpii de aşteptare în posturile vamale. În acest sens, pentru a preîntâmpina aglomerările, generate de apropierea sărbătorilor Pascale, va fi suplimentat numărul colaboratorilor punctelor de trecere a frontierei care îşi desfăşoară controlul mijloacelor de transport şi a documentelor, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe cel de ieșire, iar în funcţie de situaţie, se va mări numărul echipelor mobile antrenate la supravegherea traseelor naţionale şi frontierei de stat. În acest sens, în vederea fluidizării tarficului în posturile vamale, au fost purtate discuţii şi cu autorităţile de frontieră a statelor vecine care de asemenea vor suplimenta numărul personalului în dependenţă de necesitate.
Totodată, vor fi întreprinse acţiuni pentru gestionarea eficientă a situaţiei operative, respectiv prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, prin intensificarea relaţiilor de conlucrare şi colaborare cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, instituţiile cu atribuţii la frontieră, precum şi cu organele administraţiei publice locale.
Activităţile menţionate sunt puse în aplicare începând cu 21 aprilie şi vor dura până la 21 mai a.c.. Fluxul de persoane şi mijloace de transport va fi monitorizat 24 din 24 ore şi, în cazul în care se vor înregistra creşteri semnificative a numărului de călători peste graniţă, ofiţerii specilaizaţi din cadrul instituţiilor de frontieră, pregătiţi să acţioneze, vor fi repartizaţi în acele puncte de trecere pentru a face faţă impedimentelor apărute. La fel, a fost pregătită tehnica specială de control vamal, iar controlul vamal va fi efectuat în baza analizei de risc.
Suplimentar, Serviciul Vamal comunică că şi pe segmental transnistrean vor fi întreprinse acţiuni de simplificare a controlului vamal în cadrul posturilor interne cu suplinirea colaboratorilor vamali şi efectuarea unui control vamal selectiv.
Anul trecut, în perioada sărbătorilor de paști au fost înregistrate aproximativ jumătate de milion traversări persoane şi mai mult de 96 mii traversări mijloace de transport. Cea mai „activă" frontieră a fost cea cu Ucraina, în special punctul de trecere Otaci, urmat de Vălcineţ, la fel și punctele de trecere de la frontiera moldo-română Leuşeni, Sculeni, Giurgileşti-Galaţi. Un număr semnificativ a fost înregistrat şi la Chişinău Aeroport.
În situaţiile în care apar întrebări cu privire la traversarea frontierei de stat, toţi participanţii la traficul transfrontalier pot suna la Linia fierbinte a Serviciului Vamal 022 27 9210, 022 27 92 13 sau 022 259 717 (LINIA VERDE) a Departamentului Poliţiei de Frontieră , - unde toate aspectele semnalate vor fi preluate de către autorităţile de frontieră care vor acţiona în conformitate cu legislaţia.