Trimite e-mail | Printeaza
Social
26.04.2013

Valentina Buliga: Majorarea salariilor se va produce începînd cu 1 iunie 2013 şi va constitui în mediu circa 15%

Valentina Buliga: Majorarea salariilor se va produce începînd cu 1 iunie 2013 şi va constitui în mediu circa 15%

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu Valentina Buliga, ministru în exerciţiu al Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei. Discuţia s-a axat pe subiecte importante ce vizează politicile guvernamentale în domeniile gestionate de Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, în mod special fiind abordate aspectele privind reforma sistemului de acordare a ajutorului social şi promovarea actelor normative planificate pe agenda Guvernului.

Valentina Buliga a făcut o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse de Minister în colaborare cu alte instituţii şi parteneri de dezvoltare, menţionînd aspectele ce necesită o atenţie sporită în contextul îndeplinirii angajamentelor sociale şi implementării proiectelor demarate conform programului stabilit. Totodată, au fost punctate principalele direcţii de activitate pentru perioada imediat următoare. 

Printre sarcinile prioritare în domeniul respectiv, ministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei a menţionat: asigurarea achitării suportului financiar pentru pensionari şi persoanele cu dizabilităţi, aprobat recent prin lege, începînd cu 1 mai 2013, continuarea implementării ajutorului social conform noului Regulament care a intrat în vigoare de la 1 aprilie 2013. Cît priveşte salarizarea în sectorul bugetar, Valentina Buliga a precizat că, potrivit modificărilor la legislaţie care deja au intrat în vigoare, majorarea salariilor se va produce începînd cu 1 iunie 2013 şi va constitui în mediu circa 15%.

Totodată, interlocutorii au identificat ca priorități pentru moment necesitatea promovării în Guvern a proiectelor de decizii ce vizează majorarea compensației pentru deservire cu transport a persoanelor cu dizabilități locomotorii şi a hotărîrii privind mecanismul de calculare a minimului de existenţă, dar şi  prevederile de majorare pînă la 1400 lei a cuantumului salariului minim în sectorul real. Toate proiectele respective se vor regăsi pe agenda ședinței de Guvern de săptămâna viitoare.
Un alt aspect important, abordat în cadrul discuţiei, a vizat cooperarea cu partenerii sociali, dar şi cu cei externi în vederea promovării programelor de asistenţă şi protecţiei sociale în Republica Moldova.

În aceeaşi ordine de idei, ministrul în exerciţiu al Muncii Protecţiei Sociale şi familiei a menţionat că este în implementare şi Legea privind mediatorii comunitari. Potrivit informaţiei prezentate, la etapa actuală se efectuează ultimele pregătiri pentru angajarea şi instruirea mediatorilor comunitari. Astfel, în scurt timp, 43 de localităţi vor dispune de mediatori comunitari ce vor avea în atribuţii, inclusiv realizarea politicilor de incluziune socială a persoanelor de etnie romă.

La fel, s-a discutat despre reforma sistemului de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, reforma sistemului de asigurare cu pensii, reforma contribuțiilor de asigurări sociale etc.  

În Republica Moldova sînt înregistraţi puţin peste 800 mii angajaţi, 649 mii beneficiari de pensii, inclusiv 484 mii – pensionari pentru limita de vîrstă şi 176 mii persoane cu dizabilităţi, dintre care 15 mii sînt copii, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus