Un Consiliu coordonator al Parcului Industrial Tracom, cu participarea rezidenților și a autorităților, va fi creat pentru asigurarea unui dialog public-privat eficient și a dezvoltării acestei platforme industriale. „Parcul Industrial Tracom este un proiect pilot și țin ca experiența pozitivă acumulată aici să fie replicată în alte localități din Republica Moldova”, a declarat marți viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul unei întâniri cu administrația și rezidenții Parcului Industrial. Chiar dacă această platformă de comunicare are o funcție consultativă, voi avea grijă ca rezultatele discuțiilor pe platforma dată să fie luate în considerație în procesul decizional, a precizat ministrul Economiei.
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a efectuat o vizită în teren pentru a examina progresul în construcția mai multor obiecte industriale, lansată de noii rezidenți ai Parcului Industrial. Pe parcursul anului 2012 au fost efectuate investiții în imobile și utilaje în valoare de cca 40 mil lei, iar programul investițional al celor 25 de rezidenți se ridică la peste 300 de milioane de lei în trei ani. Ministrul Economiei s-a arătat satisfăcut de progresul înregistrat, apreciind că practic întregul teritoriu este în șantier, fapt care denotă intențiile serioase ale investitorilor.
„Rezidenții Parcului industrial Tracom contribuie prin acțiuni concrete și tangibile la realizarea obiectivelor pe care ni le-am stabilit inclusiv la nivel politic. Este vorba despre crearea locurilor noi de muncă și asigurarea unui nivel competitiv al salariilor. Nu întâmplător, capitolul economic din Programul de activitate al Guvernului are ca și obiectiv major anume crearea locurilor de muncă, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.
Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul întâlnirii, agenții economici au relatat despre problemele cu care se confruntă în desfășurarea afacerilor, printre care au fost menționate obținerea greoaie a autorizațiilor și coordonarea lucrărilor de construcții cu autoritățile publice locale, dificultăți legate de activitatea export/import, certificarea echipamentelor tehnologice de import etc. În rezultatul discuțiilor, s-a decis desfășurarea periodică a reuniunilor Consiliului coordonator, cu invitarea la Tracom a reprezentanților instituțiilor abilitate, pentru a impulsiona procesul de colaborare cu acestea.
PI Tracom este situat pe un teritoriu de peste 320 mii metri pătrați în centrul orașului Chișinău și a fost înființat, în anul 2011, în baza fostei Uzine de tractoare Tracom. Parcul industrial este administrat de către SA Tracom, cu o cotă a statului de 80%, restul aparținând rezidenților, întreprindere care furnizează servicii de infrastructură companiilor ce activează pe teritoriul Parcului.
Urmare a concursurilor desfășurate pe parcursul ultimilor doi ani, au fost selectați 25 de rezidenți cu proiecte investiționale ambițioase în domenii ce se extind de la construcția centrelor IT, care să ofere inclusiv servicii de găzduire a serverelor pentru stocarea datelor în sistem „cloud”, până la fabricarea mobilei și industrie grea.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.06.2013O platformă de dialog public-privat va fi instituită pentru a susţine dezvoltarea Parcului Industrial Tracom
Comentarii (0)