În perioada 6 – 9 iunie 2013 Centrul Internaţional de Expoziţii “Moldexpo” va organiza o expoziţie a proiectelor conceptuale de design şi arhitectură pentru Pavilionul Republicii Moldova la Expoziţia Mondială de la Milano, Italia, care se va desfăşura din 1 mai pînă în 31 octombrie 2015. Moldova va participa la Expo-2015 cu un pavilion separat, conform unui proiect individual, construit cu forţe proprii pe un teren aferent Aleei principale de pe teritoriul destinat expoziţiei.
Pentru realizarea proiectului, “Moldexpo” a lansat în luna martie 2013 un concurs în scopul selectării celui mai bun, interesant şi original concept de prezentare a Republicii Moldova la Expoziţia Mondială „World Expo-2015”, Milano, Italia. La prima etapă a concursului public de creaţie au participat mai mulţi autori individuali, precum şi reuniţi în grupuri sau instituţii de proiectări.
Comisia de concurs şi Comitetul organizatoric au desemnat 12 proiecte pentru cea de-a doua etapă a concursului, care presupune desfăşurarea, în perioada 07-09.06.2013, la “Moldexpo” (pavilionul nr.2) a unei expoziţii de prezentare a acestor proiecte sub forma unor machete. La eveniment vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Organizatorului Expo-2015 din Italia. Proiectul cîştigător va fi anunţat de către Comisia de concurs şi Comitetul organizatoric în ultima zi de expoziţie, 9 iunie 2013.
Expoziţia Mondială (World Expo) este unul dintre cele mai mari evenimente din lume cu impact economic, social şi cultural, de rînd cu FIFA World Cup şi Jocurile Olimpice. Expoziţiile Mondiale sub egida Biroului Internaţional de Expoziţii (BIE) reprezintă un vector important în promovarea valorilor naţionale la un nivel global, facilitînd schimburile culturale, economice, ştiinţifice şi tehnice dintre ţările lumii.
Expoziţiile mondiale se desfăşoară la un interval de cinci ani şi durează, de regulă, şase luni. Acestea îşi trag cоnceptul de la ,,Marea Expoziţie Industrială a Tuturor Naţiunilor” din 1851 de la Londra. Multe dintre construcţiile expozitiilor mondiale de-a lungul anilor au devenit simboluri ale oraşelor care le-au găzduit, cum ar fi: Turnul Eiffel (Paris), Atomium (Bruxelles), Space Needle (Seatle), Biosfera (Montreal), Oceanarium din Lisabona, unul dintre cele mai mari aquariumuri din lume, Podul Vasco da Gama din Lisabona, cel mai lung pod din Europa. Tot la aceste expoziţii sunt prezentate importante proiecte de urbanism, precum Metroul din Paris în 1900, cel din Montreal în 1967, extinderea Metroului din Lisabona în 1998.
Expoziţia Mondială Expo-2015 de la Milano, Italia, se preconizează a fi unul dintre cele mai memorabile de acest gen. Teritoriu Expoziţiei va ocupa circa 1,7 milioane de metri patrati. Complexul expoziţional se va distinge prin pavilioane tematice, teatre-arene, obiecte de arhitectură peisajistică. Potrivit prognozelor, ediţia anului 2015 va reuni 175 de ţări, iar programul Expoziţiei presupune cca. 7000 de activităţi culturale şi ştiinţifice. Pe perioada Expoziţiei se aşteapă în jur de 29 milioane de vizitatori şi circa 1,5 mrld. vizitatori online.
“Feeding the planet. Energy for Life” sau „Hrănirea planetei. Energie pentru viaţă” este genericul Expoziţiei Mondiale Expo-2015. Ideea rezidă în asigurarea dreptului şi accesului tuturor oamenilor de pe planetă la hrană de calitate, inofensivă şi în cantităţi suficiente.
Potrivit Ministerului Economiei, pentru Republica Moldova participarea la Expo-2015 va fi a treia experienţă de acest gen, primele două fiind la ediţiile anului 2000 de la Hanover, Germania şi din 2010, Shanghai, Republica Populară Chineză. Republica Moldova va valorifica la Expo-2015 oportunitatea de a se promova pe plan global drept o ţară cu potenţial real în producerea bunurilor alimentare ecologice. Efectul urmează să se materializeze în atragerea investiţiilor pentru lansarea producerii în cantităţi industriale a produselor bio. Accentul va fi pus pe bucatele tradiţionale preparate din materii prime obţinute cu ajutorul tehnologiilor ecologic pure, pe grupuri de produse: legume, fructe, lactate, cereale, vinuri organice.