În cadrul şedinţei, s-a discutat despre situaţia în zonele afectate de inundaţii şi măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru minimizarea riscurilor cauzate de condiţiile meteo nefavorabile din ultima perioadă. La şedinţă au fost prezenţi şi preşedinţii unor raioane din republică.
Potrivit datelor Serviciului pentru Situaţii Excepţionale, începînd cu data de 18 mai 2013, pe teritoriul Republicii Moldova sunt, practic, zilnic înregistrate ploi torenţiale însoţite de vînt puternic şi/sau grindină. Prejudiciul material cauzat de aceste fenomene, estimat pînă la data de 4 iunie 2013, ajunge la cifra de 211 mil. lei, în mare parte acesta se referă la domeniul agricol. Cele mai afectate sînt localităţile din raioanele Ungheni, Rîşcani, Donduşeni, Orhei şi Edineţ şi altele, în total – 23 de raioane afectate.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a comunicat că precipitaţiile din ultimile zile nu au provocat ridicarea bruscă a nivelului apei în bazinele acvatice, pentru moment acesta fiind în limitele normei. Totodată, a fost menţionat că, în următoare perioadă, ar putea fi înregistrate condiţii meteo nefavorabile, cu averse de ploaie şi grindină, care ar putea cauza creşterea nivelului de apă în rîurile şi lacurile din republică.
În acest sens, Comisia a cerut serviciilor specializate şi autorităţilor la nivel central şi local să asigure monitorizarea ruguroasă a bazinelor acvatice şi să fie pregătite pentru a interveni în caz de agravare a situaţiei.
În ceea ce priveşte starea digurilor de protecţie contra inundaţiilor, s-a constatat că există zone cu risc sporit de inundaţii din cauza stării nesatisfăcătoare a construcţiilor hidrotehnice.
Conform deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din 30 martie curent, au fost inspectate bazinele acvatice din republică pentru evaluarea stării digurilor de protecţie contra inundaţiilor. Astfel, s-a constatat că 743 de construcţii hidrotehnice sînt în stare nesatisfăcăroare şi prezintă pericol de inundaţii pentru localităţile învecinate. Pentru consolidarea acestora au fost deja alocate 9 mil. lei din Fondul Naţional Ecologic.
Membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale au constatat cu îngrijorare că există probleme serioase în ceea ce priveşte gestionarea bazinelor acvatice aflate în proprietate privată, deoarece gestionarii acestora nu îndeplinesc condiţiile contractelor de arendă la capitolul menţinerii în stare conformă a digurilor de protecţie.
În acest context, Comisia a decis formarea unui grup de lucru sub conducerea Ministerului Mediului, din care vor face parte reprezentanţi ai mai multor ministere şi instituţii. Grupul de lucru va evalua cadrul normativ existent şi va elabora modificări şi completări la legislaţie în scopul sporirii gradului de responsabilitate a proprietarilor de bazine acvatice în cazul neîndeplinirii obligaţiunilor stipulate în contractele de arendă, în special a celor ce prevăd menţinerea construcţiilor hidrotehnice în stare conformă.
Prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat factorilor de decizie executarea neîntîrziată a tuturor deciziilor Comisiei, inclusiv a celor aprobate anterior şi neexecutate în termen, subliniind importanţa coeziunii în activitatea serviciilor centrale şi locale, precum şi a asigurării unei comunicări eficiente în acest sens, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.