Discuțiile au vizat diverse subiecte de pe agenda relațiilor moldo-ucrainene în contextul eforturilor de integrare europeană ale celor două state vecine – Republica Moldova și Ucraina. În cadrul întrevederii, Președintele Parlamentului s-a referit la evoluția curentă a relațiilor moldo-ucrainene, apreciind progresele înregistrate în ultima perioadă în dialogul bilateral.
Igor Corman a menționat că un aspect important în consolidarea relațiilor moldo-ucrainene îl constituie cooperarea pe dimensiunea parlamentară în contextul schimbului de bune practici privind europenizarea celor două state. Președintele Parlamentului a subliniat importanța consolidării relațiilor interparlamentare atât prin intermediul Grupurilor de prietenie, cât și a şedinţelor comune ale comisiilor parlamentare politică externă ale celor două state.
Un subiect aparte abordat în cadrul discuțiilor a fost reglementarea conflictului transnistrean și ultimele evoluții înregistrate în regiunea secesionistă, având în vedere tensionarea relațiilor și îngrijorarea exprimată atât de autorități, cât și de cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Igor Corman a menționat că astăzi, Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică s-a convocat în ședință pentru a audia informațiile cu privire la situația curentă din regiunea secesionistă Transnistria, prezentate de Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Inspectoratul General de Poliție. Totodată, Parlamentul va organiza o ședință specială săptămâna viitoare pentru a examina situația din regiunea transnistreană. Președintele Parlamentului și-a exprimat convingerea că autoritățile vor identifica soluțiile adecvate pentru a asigura un climat de securitate în regiune.
La rândul său, Ambasadorul Serghei Pirojkov l-a felicitat pe Igor Corman cu ocazia alegerii în funcția de Președinte al Parlamentului, dorindu-i noi succese în activitatea parlamentară.
Ambasadorul Ucrainei și-a exprimat speranța că negocierile vizând soluționarea diferendului transnistrean vor avansa, iar Ucraina, țara care deține Președinția OSCE în 2013, va depune toate eforturile pentru a contribui la reglementarea pașnică a acestuia, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.