Trimite e-mail | Printeaza
IT
14.06.2013

Veniturile obţinute în sectorul de comunicaţii electronice au crescut cu circa 4% şi au însumat 1 mld. 527,3 mil. lei, în primul trimestru

Veniturile obţinute în sectorul de comunicaţii electronice au crescut cu circa 4% şi au însumat 1 mld. 527,3 mil. lei, în primul trimestru

În primele trei luni ale anului curent, veniturile provenite din vânzarea serviciilor de comunicaţii electronice (telefonie mobilă, Internet mobil dedicat, telefonie fixă, Internet fix şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale) au crescut, faţă de perioada respectivă a anului trecut, cu circa 4% şi au însumat 1 mld. 527,3 mil. lei, arată Raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind evoluţia pieţelor de comunicaţii electronice în trimestrul I al anului 2013.

Raportul a fost elaborat de către ANRCETI în baza datelor statistice prezentate de către operatorii activi de pe cele cinci pieţe de comunicaţii electronice şi publicat astăzi pe pagina sa de Internet: www.anrceti.md. În anii precedenţi, ANRCETI prezenta situaţiile trimestriale de pe patru pieţe (comunicaţii mobile, telefonie fixă, Internet fix şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale), iar începând cu 2013, conform practicilor Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, a decis să prezinte situaţia din comunicaţiile mobile în două segmente diferite: telefonie mobilă şi Internet mobil dedicat.

Potrivit raportului ANRCETI, creşterea veniturilor înregistrate în primul trimestru a fost generată, în principal, de sporirea numărului de utilizatori ai serviciilor de pe toate cele cinci pieţe şi a volumelor de vânzări pe trei pieţe (telefonie mobilă, Internet mobil dedicat, Internet fix şi transmisiuni de date). Veniturile obţinute pe piaţa de telefonie mobilă s-au ridicat la 802,9 mil. lei (creştere cu 4,4%), pe piaţa accesului la Internetul fix şi transmisiuni de date – la 226,6 mil. lei (creştere cu 21%) şi pe piaţa accesului dedicat la Internetul mobil – la 66,8 mil. lei (creştere cu 29,9%). Vânzările pe piaţa de telefonie fixă au însumat 357,8 mil. lei (scădere cu 7%), iar cele de pe piaţa serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale – 72,9 mil. lei (scădere cu 4,6%).

Cele mai importante creşteri ale numărului de utilizatori au fost înregistrate la serviciile de acces dedicat la Internetul mobil, la Internetul fix şi transmisiuni de date. Numărul utilizatorilor pe prima piaţă a sporit, în raport cu trimestrul I al anului trecut, cu 39,3% şi a totalizat circa 201,1 mii, iar pe a doua piaţă – cu 15,3% şi a însumat 432,1 mii. Totodată, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut cu 17% şi a depăşit cifra de 4 mil. 211,1 mii, al abonaţilor de telefonie fixă – cu 2,2% şi a alcătuit 1 mil. 210,7 mii, iar al abonaţilor la serviciile TV multicanal (servicii furnizate prin reţele de cablu, IPTV, reţele satelit şi reţele MMDS) – cu 5,8% şi a constituit 279,4 mii.

Raportul ANRCETI arată că, în perioada de referinţă, cel mai semnificativ venit mediu lunar per utilizator (ARPU) – de 142,5 lei – a fost înregistrat pe piaţa serviciilor de acces la Internetul fix. Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciilor de acces dedicat la Internetul mobil a fost de 117,3 lei, pe piaţa de telefonie fixă – de 101,7 lei, pe piaţa de telefonie mobilă – de 64,6 lei şi pe piaţa serviciilor TV multicanal – de 48,1 lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus