Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a inițiat procedura de elaborare a Strategiei de Dezvoltare a sectorului construcțiilor în Republica Moldova pentru următorii 6 ani. În acest context, un grup de lucru s-a reunit astăzi, la minister pentru a stabili sarcinile și principalele acțiuni ce urmează a fi întreprinse în timpul apropiat.
Scopul "Strategiei de dezvoltarea a sectorului construcțiilor (SDSC) a Republicii Moldova pentru perioada 2014-2020" este de a identifica mecanismul și modalitățile de soluționare a problemelor din sectorul construcțiilor și de a oferi o abordare sistematică dezvoltării construcțiilor și industriei de construcții.
Elena Bejenaru directorul Direcției generale arhitectură, construcții și locuințe a comunicat că Strategia va conține mai multe capitole în care va fi evaluată situaţia actuală şi potenţialul de dezvoltare a sectorului construcțiilor prin analiza punctelor tari, punctelor slabe, oportunităţilor şi riscurilor și va identifica priorităţile strategice în sectorul construcțiilor. De asemenea, Elena Bejenaru a subliniat că documentul ce urmează a fi elaborat are la bază Strategia Naţională de Dezvoltare a Republicii Moldova 2012-2020 și Cadrul Bugetar pe Termen Mediu pentru anii 2013-2015, precum și principiile definitorii de politici, inclusiv cel al transparenței, participării, maximizării impactului social și cooperării instituționale.
Membrii grupului de lucru au menționat că pentru fiecare capitol în parte va fi elaborat un plan referitor la conceptul și directivele Strategiei, iar Strategia va fi implementată în baza unui Plan de Acțiuni ce va fi revizuit și ajustat periodic.
"Aceasta va permite corectarea unor eventuale măsuri și acțiuni, în funcție de schimbările care se pot produce în cadrul general de politici și de resurse" a precizat Elena Bejenaru.
Principalele obiective ale Strategiei țin de dezvoltarea cadrului legislativ şi normativ în domeniul construcţiilor şi armonizarea cu cerinţele europene; dezvoltarea sectorului construcţiilor şi promovarea implementării tehnologiilor moderne la producerea materialelor de construcţii şi pe şantierele de construcţii; precum și sporirea calității produselor de construcţii, producţiei şi serviciilor. De asemenea, documentul are drept obiectiv și remedierea problemelor din domeniu.
Implementarea Strategiei presupune accelerarea dezvoltării sectorului construcțiilor al Republicii Moldova prin atragerea în procesul de implementare a mijloacelor financiare interne publice şi private, precum şi a celor externe.
Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Republica Moldova nu are o Strategie de dezvoltare a sectorului construcțiilor.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.06.2013MDRC va elabora Strategia de Dezvoltare a sectorului construcțiilor în Republica Moldova pentru următorii 6 ani
Comentarii (1)