Trimite e-mail | Printeaza
Social
25.06.2013

Sindicatele și FMI au analizat situația economică din țară

Sindicatele și FMI au analizat situația economică din țară

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut luni, 24 iunie curent, o întrevedere cu reprezentanții misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI), în cadrul căreia au discutat despre situația economică curentă din țară, salarii, pensii și indemnizații sociale.

Vicepreședintele CNSM, Mihail Hîncu, a declarat că de la ultima întâlnire cu reprezentanții FMI, din anul 2009, se constată unele schimbări a situației economice în țară, însă mai persistă probleme care necesită a fi soluționate prin intermediul Fondului Monetar Internațional.

”Sindicatele cer în continuare Guvernului și partenerilor sociali ca în țară să fie un salariu minim unic echivalent cu minimum de existență – de 1500 lei lunar. FMI ne susține în acest aspect, însă sunt necesar de creat condiții de creștere a economiei pentru a primi investiții”, a menționat Hîncu.

Vicepreședintele CNSM a precizat că mai există probleme și în crearea locurilor de muncă, în special pentru tineri. ”Deși există oferte de muncă, acestea sunt neatractive din cauza salariilor mizere care sunt oferite de angajatori. De aceea este necesar ca să le oferim populației salarii decente pentru a putea garanta un viitor destoinic în țară”, a expus Hîncu.

Totodată, el a specificat că, spre regret, fenomenul de ”muncă la negru” mai persistă în țară. ”La insistența CNSM, Guvernul a inclus în planul său de acțiuni combaterea acestui fenomen, însă puțin se face în acest domeniu, iar salariul ”în plic” continuă să fie primit de angajați. În întreprinderile unde există organizații sindicale, situația este mai bună, deoarece se insistă ca patronii să legalizeze salariile”, afirmă liderul sindical.

Reprezentanții sindicatelor au solicitat FMI să le ceară băncilor din Republica Moldova să micșoreze rata dobânzii la creditele pentru agenții economici, astfel stimulând creșterea economică a țării. De asemenea, liderii sindicatelor de ramură, au sugerat FMI să efectueze monitorizare mai strictă a banilor investiți în Republica Moldova, iar Guvernul, la rândul său, să fie mai transparent în repartizarea banilor oferiți de Fondul Monetar Internațional.

Șeful misiuni FMI, Nikolay Gueorguiev, a dat asigurări că va continua să colaboreze cu sindicatele din țară și a îndemnat pe liderii sindicali să insiste la fiecare ședință cu reprezentanții Guvernului să le ofere informația solicitată de CNSM privitor la repartizarea banilor parveniți de la FMI.

”Acum există două probleme principale pe care trebuie să ne axăm: să menținem stabilitatea macroeconomică și financiară în țară și să continuăm reformele structurale pentru îmbunătățirea climatului economic”, a precizat Gueorguiev.

Șeful FMI a specificat că este necesar de majorat salariile treptat, în limitele bugetului disponibil, pentru a nu forma un deficit financiar în țară și să revenim la situația din anul 2009. Totodată, reprezentanții FMI au căzut de acord cu lideri sindicali privitor la dobânzile mari la creditele bancare. Aceasta se întâmplă din cauza riscurilor mari și a incertitudinii economice în țară. Însă, Gueorguiev a dat asigurări că în câteva luni situația se va ameliora, iar dobânzile la credite se vor micșora.

Nikolay Gueorguiev, care a activat pe parcursul ultimilor patru ani în Republica Moldova, a prezentat conducerii CNSM pe noul șef al misiunii FMI, Max Alier, funcţionar în Departamentul European al FMI. Alier a menţionat că instituţia pe care o reprezintă se va axa şi în continuare pe subiecte de interes comun în vederea depăşirii provocărilor şi realizării obiectivelor stabilite în cooperarea cu Republica Moldova.

Reprezentanții misiunii Fondului Monetar Internațional s-au aflat în vizită la Chișinău în perioada 19-24 iunie curent, informează Centrul Informațional al Sindicatelor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus