Odată cu creșterea de 3,5% a Produsului Intern Brut în primul trimestru al anului curent, economia moldovenească a reintrat pe trendul ascendent, iar marile proiecte de reabilitare a infrastructurii, în special celei rutiere, au început să-și facă simțit efectul multiplicator. Astfel, industria a crescut cu 6,4% în timp ce ramura industriei extractive – chiar cu 40%, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul ședinței Economic Diplomatic Club, platformă de comunicare între Ministerul Economiei și diplomații străini acreditați la Chișinău. Reuniunea a avut loc în incinta Parcului industrial Tracom, diplomații prezenți făcând și o excursie pe teritoriul acestuia.
În cadrul ședinței, ministrul Economiei a făcut o amplă prezentare a ultimelor evoluții a economiei naționale, subliniind deschiderea Republicii Moldova în raport cu partenerii săi comerciali și interdependența de aceștia. Astfel, în primul trimestru evoluția exportului a fost mai bună decât cea a importului, comerțul exterior înregistrând o contribuție pozitivă la formarea PIB.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, formarea brută de capital fix a înregistrat o creștere de 6,6%, iar investițiile străine directe au crescut cu 50%, ceea ce creează premize pentru o performanță economică viitoare mai bună. Valeriu Lazăr a subliniat că și așteptările pentru evoluția agriculturii sunt mai bune, influențând sectoare conexe, fapt care, împreună cu alți factori, ar putea duce la o creștere economică mai mare de peste 4% în anul 2013.
Potrivit lui Valeriu Lazăr în perioada de referință numărul șomerilor a crescut cu 11 mii de persoane, însă cu aproximativ aceeași cifră a crescut și numărul populației active. Astfel, putem constata că 10 mii de oameni au revenit în țară și nu au plecat din nou peste hotare, dar încă nu au un loc stabil de muncă. Sper mult să asistăm la o inversare de trend, a spus ministrul Economiei.
În cadrul discuțiilor, reprezentanții corpului diplomatic s-au interesat despre influența viitorului Acord de creare a Zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană asupra economiei moldovenești, de perspectivele privatizării și alte oportunități investiționale.
Economic Diplomatic Club (DEC) a fost înființat la inițiativa Ministerului Economiei și este gestionat de Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor din Moldova (MIEPO) și reunește consilierii economici ai Ambasadelor acreditate la Chișinău. Obiectivul DEC este de a se constitui ca o platformă de dialog și de promovare a oportunităților investiționale în Republica Moldova, o primă ședință a DEC fiind organizată la finele anului 2012.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.07.2013Economia moldovenească începe să resimtă efectele multiplicative ale proiectelor de infrastructură
Comentarii (0)