Potrivit Ministerului Transportului și Infrastructurii Drumurilor, în Republica Moldova va fi deschis un coridor intermodal pentru transportul de mărfuri pe mare și pe cale ferată între Marea Neagră și Marea Baltică prin intermediul trenului de containere Viking. În acest mod, importanţa regională a Republicii Moldova din punctul de vedere al tranzitului de mărfuri va creşte considerabil.
ÎS „Calea Ferată a Moldovei" a aderat la Acordul privind sistemul de transporturi Viking. Documentul a fost semnat astăzi, 23 iulie a.c., în cadrul reuniunii participanţilor la proiect, care a avut loc la Chişinău.
Traseul trece prin Ucraina, Belarus, Lituania şi face legătura dintre reţeaua de linii de transportare a containerelor a Regiunii Baltice, Mării Negre, Mării Mediterane şi Caspică, iar acum va fi inclusă şi Republica Moldova – la nord prin Ocniţa, Bălţi, Ungheni, iar la sud – prin Portul Giurgiuleşti.
Obiectivul de aderare a ÎS „Căile Ferate ale Moldovei" la sistemul Viking a fost stabilit de către ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, fiind inclus în priorităţile pentru 100 de zile de activitate.
La momentul fixării acestui obiectiv, Vasile Botnari a remarcat importanţa participării ţării noastre la asemenea proiecte, care demonstrează modul în care două tipuri de transport - maritim și feroviar - pot contribui la reducerea costurilor de transportare și atragerea de noi fluxuri de tranzit extern.
Proiectul Viking constă în transportul mărfurilor prin intermediul platformelor pentru containere de mare tonaj şi permite reducerea duratei de transportare şi prelucrare a containerelor, dar şi a costurilor.