Pentru excluderea corupţiei din procesul de obţinere a permisului de conducere, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a lansat campania „Permis pentru viaţă”, care vine în contextul modificărilor operate în Regulamentul cu privire la susţinerea examenului auto. Noile reguli intră în vigoare din 1 august.
Potrivit Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, ideea modificării procedurii de susţinere a examenului auto a venit ca urmare a situaţiei de pe traseele auto. Una dintre cauzele accidentelor este pregătirea proastă a şoferilor, menţiona în debutul conferinţei de presă ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip. Acest lucru se întâmplă pe motiv că unii dintre conducătorii auto îşi cumpără permisul şi nu cunosc cele mai simple reguli rutiere.
„Pentru a dezrădăcina corupţia Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor vine cu o nouă abordare. Prin modificarea procedurii de susţinere a examenului auto vrem să lichidăm însăşi oportunităţile de luare de mită”, afirmă Pavel Filip.
Aici sunt două situaţii: când cetăţenii au cunoştinţe, dar sunt intenţionat puşi în condiţii complicate la examen ca să ofere mită pentru a obţine permisul şi alta, când solicitanţii nu au o pregătire adecvată şi singuri propun şpagă pentru a primi permis.
„În primul caz, sarcina Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor este să elimine toate oportunităţile ca şoferii să fie constrânşi să plătească pentru permis. În acest scop a fost revăzut principiul de deservire teritorială. Cetăţeanul poate acum depune personal dosarul pentru susţinerea examenului la orice birou din ţară, iar şcolile auto nu mai au rolul de intermediar”, susţine ministrul.
O altă schimbare se referă la lichidarea restricţiei de timp şi de probe pentru cei care nu au susţinut proba teoretică sau practică. Solicitanţii pot susţine examenul de câte ori va fi nevoie până vor obţine permisul. Potrivit noilor reguli, conducătorii auto, care au fost privaţi de permisul de conducere din cauza unor încălcări îl pot obţine înapoi după expirarea pedepsei fără a fi nevoiţi să susţină repetat examenul.
„În cel de-al doilea caz, când cetăţenii nu au cunoştinţe şi oferă mită pentru permis, sarcina este excluderea posibilităţii ca examinatorii prin şmecherii şi fraude să ajute solicitanţii în timpul examenului. În acest scop, numărul birourilor teritoriale de examinare a fost redus de la 36 la 17. Toate secţiile, precum şi automobilele de examinare, vor fi asigurate cu sisteme de monitorizare audio şi video în timpul examenului”, punctează ministrul Pavel Filip.
Corectitudinea susţinerii probelor va fi monitorizată de o echipă formată din 12 inspectori, care vor efectua controale inopinate la birouri în fiecare zi de examen.
Cetăţenii care vor depista încălcări în timpul susţinerii examenului pentru obţinerea permisului, pot apela telefonul de încredere 022-25-12-83 sau scrie pe adresa de e-mail permisauto@mtic.gov.md.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
29.07.2013Un regulament modificat de obţinere a permisului de conducere intră în vigoare pe 1 august
Comentarii (0)