Politicile de dezvoltare economică cu mai puține costuri energetice reprezintă o componentă a dezvoltării durabile, cu gândul la generațiile viitoare, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în ședința de constituire a Consiliului de supraveghere pentru Eficienţa Energetică a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care s-a desfășurat marți la Ministerul Economiei, cu participarea reprezentanților partenerilor de dezvoltare și ai sectorului privat.
Valeriu Lazăr a subliniat că, pe lângă obiectivele de mediu, eficiența energetică înseamnă pentru Republica Moldova și sporirea competitivității, căci fiind importatoare netă de resurse energetice, economia moldovenească mai este și foarte energofagă.
„Paradoxul Republicii Moldova este că fiind foarte săraci în resurse energetice, avem o intensitate energetică de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene. Vom ținti nu doar această medie, ci performanțele țărilor care au excelat în domeniu – țările nordice, căci investițiile în eficiența energetică în Republica Moldova au un potențial de multiplicare de ordinul miliardelor”, a declarat Valeriu Lazăr.
Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, a declarat că „Investițiile în eficiență energetică înseamnă securitate energetică și reducerea dependenței de resurse energetice din import”.
Ingrid Tersman a precizat că eficiența energetică înseamnă și o lume mai verde, mai curată pentru generațiile viitoare, fiecare având responsabilitatea să contribuie la găsirea unei soluții în acest sens. Pentru a schimba obiceiurile agenților economici și a consumatorilor, trebuie mărit nivelul de cunoaștere și înțelegere a potențialului eficienței energetice în rândul antreprenorilor, de rând cu introducerea unor mecanisme de stimulare pentru consumatori pentru a avea o diferență clară între producătorii ce investesc în eficiență energetică și cei care nu o fac.
Șeful oficiul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) din Chișinău, Julia Otto, a remarcat că Inițiativa pentru Resurse Durabile, implementată de Bancă, oferă soluții pentru o serie de probleme cu care se confruntă economiile în tranziție – de la accesul la finanțare pentru IMM, la modernizarea infrastructurii și dezvoltarea pieței emisiilor de carbon.
„Crearea Consiliului de supraveghere este o inițiativă foarte importantă pentru BERD deoarece strategia Băncii se pliază pe prioritățile țării. Eficiența energetică, accesul la finanțare, expertiza și cunoștințele sunt importante pentru creșterea competitivității IMMurilor și reprezintă o resposnabilitate comună a Ministerului Economiei și a partenerilor de dezvoltare”, a declarat Julia Otto.
Potrivit Ministerului Economiei, Consiliul de supraveghere pentru eficiență energetică a IMM-urilor va fi o platformă consultativă pe bază permanentă, care se va reuni de două ori pe an în format extins pentru a coordona activitățile donatorilor în domeniul eficienței energetice și a întreprinderilor mici și mijlocii, care reprezintă 98% din întreprinderile înregistrate în Republica Moldova. În cadrul ședinței au fost examinate programele derulate în Moldova de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Programul Statelor Unite pentru Dezvoltare USAID, alți donatori, precum și programele de susținere a businessului desfășurate de autoritățile publice, printre care Agenția pentru Eficiență Energetică, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), etc.
Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a propus suplimentarea platformei cu crearea unui portal web, pe care să fie publicate toate informațiile privind programele de suport pentru întreprinderi, inclusiv anunțurile de finanțare, de desfășurare a tenderelor, etc., derulate de autoritățile publice și partenerii de dezvoltare. În opinia ministrului Economiei, aceasta va spori transparența activității, accesul beneficiarilor la informații, evitarea dublării și, într-un final, eficientizarea programelor de susținere.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.07.2013Valeriu Lazăr: Paradoxul R. Moldova este că fiind foarte săraci în resurse energetice, avem o intensitate energetică de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene
Comentarii (1)