Conform dispoziţiei ministrului Transporturilor, Vasile Botnari, acţiunile îndreptate la combaterea transportării ilicite de călători vor avea loc în permanenţă.
Astfel, au fost instituite echipe mobile mixte, care vor verifica microbuzele cu pasageri dacă au autorizaţii. De asemenea, acţiunile demarate sunt axate pe depistarea staţiilor clandestine ale transportatorilor iliciţi din apropierea gărilor auto.
Potrivit unui Plan comun de activitate semnat de Agenţia Naţională Transport Auto din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Inspectoratul Naţional de Patrulare al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat și Departamentului Poliţiei de Frontieră, echipele mobile mixte au fost create pentru o perioadă nedeterminată. Aceasta fiindcă experienţa anterioară a arătat că, în urma verificărilor sporadice, transportatorii iliciţi revin în gările auto, iar această practică negativă continuă, înregistrându-se consecinţe grave atât asupra siguranţei rutiere, a calităţii serviciilor oferite pasagerilor, cât şi a veniturilor gărilor auto.
Doar pe parcursul primei săptămâni de patrulare a străzilor adiacente Gării Centru din Chişinău, au fost întocmite 140 de procese verbale persoanelor care practică transport ilicit de pasageri, fiind aplicate amenzi în sumă de cca 60 de mii de lei.
Ministerul Transporturilor a propus, totodată, înăsprirea sancţiunilor pentru transportarea pasagerilor fără bilete de călătorie. Modificările la Codul Contravenţional, care vor fi examinate de Guvern în şedinţa din săptămâna curentă, prevăd introducerea unei amenzi de la 800 la 1200 de lei pentru şoferii sau taxatorii de pe rute interurbane care nu eliberează bilete de călătorie. Potrivit proiectului, întreprinderile de transport care nu vor asigura conducătorii auto cu bilete şi alte acte necesare ar putea fi amendaţi cu 10 mii de lei.
De asemenea, Ministerul Transportului definitivează un set de amendamente legislative, prin care se va propune ca transportatorii iliciţi de persoane, pe lângă aplicarea amenzii de până la 2800 de lei (140 unităţi convenţionale), să fie sancţionaţi cu suspendarea permisului de conducere până la 6 luni.
Calculele estimative arată că, doar pe rutele interne, zilnic, din Chişinău în jur de 600-800 de călători se folosesc de serviciile de transport ilicit. În cadrul unei analize economico-financiare ale Î.S. „Gările şi Staţiile Auto”, s-a constatat că prejudiciul lunar cauzat de la transportarea ilicită a pasagerilor pe aceste rute este mai mult de 1 milion de lei, relatează un comunicat al MTID.