Problemele, constrângerile și barierele cu care se confruntă producătorii din industria ușoară, dar și soluțiile acestora au fost subiectele abordate la masa rotundă, organizată, la 6 august, curent, de Ministerul Economiei cu reprezentanții Asociației Patronale a intreprinderilor din industria ușoară.
Astfel, printre problemele stringente enunțate de producători a fost pusă în discuție povara taxelor la importul utilajelor și materiei prime pentru producătorii din industria ușoară, lipsa personalului calificat, fluxul masiv a importului mărfurilor de contrabandă, fluctuațiile constante ale cursului valutar, achitarea indemnizației de către angajator pentru primele 5 zile de incapacitate temporară de muncă, transparența achizițiilor publice ș.a.
Prezent la întrunire, viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja, a ținut să accentueze preocuparea constantă a Ministerului Economiei pentru dezvoltarea acestei ramuri prin perfecționarea cadrului legislativ și normativ, prin eliminarea constrângerilor și barierelor, ce influențează activitatea și competitivitatea întreprinderilor autohtone, dar și prin reformarea sistemului de educaţie vocaţional-tehnică în vederea racordării acestuia la cerinţele pieţei muncii. Aceste acțiuni sunt prevăzute într-un șir de documente strategice elaborate de Ministerul Economiei precum Strategia reformei cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător pentru anii 2013-2020, Proiectul Foii de parcurs pentru ameliorarea competitivitatii Republicii Moldova ș.a.
Potrivit Ministerului Economiei, antreprenorii din indusrtia ușoară au cerut eliminarea taxelor la importul utilajelor și a materiei prime, ceea ce va contribui la tehnologizarea acestei ramuri, creșterea păroductivității și, efectiv, la sporirea competitivității intreprinderilor. De asemenea, ei s-au pronunțat pentru elaborarea unui program național de sporire a calității învățământului de specialitate, asigurarea transparenței și corectitudinii achizițiilor publice ș.a.
În rezultatul discuțiilor, participanții la masa rotundă au identificat domeniile care le generează cele mai multe probleme, precum cel fiscal, vamal, cel al asigurărilor sociale, inspecției muncii ș.a., convenind, la final, să creeze un grup de lucru ce va întruni reprezentanții patronatelor din industria ușoară, sindicatele și autoritățile publice pentru a soluționa problemele în acest sector.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.08.2013Antreprenorii din indusrtia ușoară cer eliminarea taxelor la importul utilajelor și a materiei prime, ceea ce va contribui la tehnologizarea acestei ramuri
Comentarii (0)