În debutul şedinţei Cabinetului de miniştri din 14 august, Prim-ministrul Iurie Leancă a atenţionat asupra situaţiei îngrijorătoare în domeniul siguranţei rutiere, făcând referinţă la accidentul rutier ce s-a produs astăzi şi s-a soldat cu decesul a opt tineri. Premierul a exprimat condoleanţe membrilor familiilor victimelor acestui accident tragic. Totodată, Iurie Leancă a anunţat despre convocarea, în data de 15 august curent, a şedinţei Consiliului Naţional pentru Siguranţa Circulaţiei Rutiere cu scopul de a efectua o analiză riguroasă a situaţiei în acest domeniu şi a stabili măsurile necesare de prevenire a accidentelor în trafic, inclusiv în ceea ce ţine de realocarea de fonduri pentru Poliţia de Patrulare, extinderea activităţilor de tipul ”Nopţile albe”, amplificarea acţiunilor de educare a populaţiei, asigurarea marcajelor rutiere, dar şi examinarea posibilităţii de ajutorare familiilor îndoliate.
În altă ordine de idei, Premierul a cerut Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare să urgenteze prezentarea datelor cu privire la persoanele care au avut de suferit în urma calamităţilor naturale din vara anului curent, astfel încât în următoarea şedinţă de Guvern să fie luată decizia privind acordarea despăgubirilor conform legislaţiei.
De asemenea, Iurie Leancă a solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să examineze situaţia în legătură cu informaţiile apărute în mass-media potrivit cărora o cetăţeană a RM ar fi fost răpită în Siria şi să vină cu propuneri în caz de necesitate.
În cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri a fost aprobată Concepţia dezvoltării clusteriale a sectorului industrial al Republicii Moldova, elaborată în conformitate cu Strategia Națională de Dezvoltare ”Moldova-2020”. Scopul concepţiei propuse constă în determinarea necesităților și posibilităților de implementare și dezvoltare a unui mecanism de asociere a agenților economici în ”clustere” pentru a contribui la dezvoltarea eficientă și competitivă a ramurilor industriale. Clusterele reprezintă o formă de asociere a agenților economici și au menirea să contribuie la revitalizarea regiunilor și susținerea sectoarelor industriale, bazate pe implementarea mecanismelor economice efective noi. Proiectul a fost supus dezbaterilor publice și avizat de autoritățile publice centrale și organizațiile care au tangență cu mediul de afaceri.
Tot astăzi, au fost operate modificări și completări în Legea cu privire la parcurile industriale, pentru delimitarea mai clară a drepturilor și obligațiunilor întreprinderii administratoare și eliminarea posibilităților existenței conflictului de interese între părțile contractante. Completările vizează reglementarea procesului de locațiune, arendă și înstrăinare a activelor în cadrul parcului industrial în conformitate cu obiectivele acestuia.
A fost aprobată Metodologia generală de planificare a controlului de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei criteriilor de risc. Documentul are drept scop eficientizarea controlului și supravegherii de stat a activității de întreprinzător și implicit, a majorării beneficiului public prin creșterea randamentului activității de control. De asemenea, acesta va stabili metodologia generală care va permite autorităților investite cu funcție de control să elaboreze metodologii sectoriale de planificare a controalelor în baza analizei criteriilor de risc.
Executivul a mai aprobat proiectul de lege privind grupurile de producători şi asociaţiile lor, în scopul dezvoltării unor asociaţii de agricultori şi promovării produselor agricole autohtone. Documentul stabileşte obiectivele de activitate a grupurilor de producători şi a asociaţiilor lor în elaborarea strategiilor de piaţă, a regulilor de producţie şi de comercializare a produselor, precum şi intervenţia statului pentru stimularea activităţii acestora prin acordarea de sprijin financiar (subvenţii).
Pentru asigurarea unui grad înalt de protecție a consumatorului, precum și pentru transpunerea parțială a cerințelor europene în domeniu, Guvernul a aprobat Norma sanitar-veterinară de stabilire a cerințelor de comericalizare a cărnii de pasăre. Aceasta prevede norme despre aspectul, greutatea, modalitatea de aplicare a denumirii sub care produsele respective ar trebui să fie comercializate, indicarea opțională a modului de creștere, sacrificare, a metodei de refrigerare, a condițiilor de depozitare, etichetare și transportare a anumitor tipuri de carne de pasăre, precum și regularitatea verificărilor.
Biroul comunicare și relații cu presa