Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.09.2013

Aurescu: Revenirea TVR în Republica Moldova - moment simbolic în relaţiile bilaterale

Aurescu: Revenirea TVR în Republica Moldova - moment simbolic în relaţiile bilaterale

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a salutat joi revenirea Televiziunii Române în Republica Moldova, în contextul în care postul public semnează Acordul de soluţionare amiabilă a Cererii depuse împotriva statului vecin la CEDO.

"Am salutat revenirea TVR în Republica Moldova. Este un moment foarte simbolic pentru relaţia bilaterală. Aş spune că este o întoarcere acasă a TVR, poate evenimentul cel mai important al acestui an în relaţia bilaterală, alături de finalizarea, până la sfârşitul anului, a gazoductului Iaşi-Ungheni. Este o materializare a unui angajament asumat la cel mai înalt nivel politic", a afirmat Aurescu, după întâlnirea cu viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeriu Chiveri.

El a spus că MAE a fost implicat activ în "acest exerciţiu care s-a derulat cu intensitate mai ales începând cu primăvara acestui an şi care s-a accelerat mai ales în ultima perioadă".

"Este vorba de un proces de negociere care a fost destul de complicat, atât din punct vedere tehnic, cât şi din punct de vedere juridic, dar care s-a finalizat cu bine", a spus Aurescu.

Diplomatul român a amintit că un proces vizând acest caz a fost demarat în 2008 la CEDO, după ce în 2007 s-a produs înlăturarea abuzivă, arbitrară a TVR de către conducerea comunistă de la Chişinău de la acea dată. În 2009, România a devenit parte în acest proces în calitate de intervenient, scrie Agerpres.

"Reîntoarcerea TVR în Republica Moldova are mai multe valenţe: în primul rând că este un eveniment aşteptat de opinia publică din Republica Moldova, este o modalitate de conectare a opiniei publice din Republica Moldova la realităţile româneşti, dar şi la agenda europeană. De asemenea, acordul care va fi semnat astăzi de către preşedintele SRTv, domnul Săftoiu, şi de către agentul Republicii Moldova la CEDO, domnul Apostol, este unul care, pe de o parte, pune capăt procesului de la CEDO şi, pe de altă parte, repară această injustiţie care s-a petrecut în 2007. Această înţelegere amiabilă, acest acord semnat astăzi prevede că TVR va reveni imediat după ce decizia Curţii Europene, de validare a acestei înţelegeri, va fi notificată părţilor. Deci va reveni imediat pe cablu şi pe transmisia digitală experimentală care funcţionează deja în zona Chişinăului şi, începând cu 2015, atunci când se va implementa în Republica Moldova la nivel naţional, pe transmisiunea digitală naţională", a explicat Bogdan Aurescu.

El a afirmat că documentul conţine şi o serie de prevederi avantajoase în ceea ce priveşte acordarea licenţei fără concurs pe perioadă maximă prevăzută de legislaţia Republicii Moldova, garanţii clare că licenţa nu va fi retrasă sau că emisia nu va fi suspendată în perioada alocării acestei licenţe, precum şi protecţie împotriva oricăror interferenţe în grila de programe.

Aurescu a ţinut să precizeze că a fost pregătit şi un acord la nivel interguvernamental - de data aceasta între Guvernul României şi cel al Republicii Moldova - document în curs de aprobare şi care se referă la retransmisia reciprocă a programelor radiodifuzorilor publici, adică TVR în Republica Moldova şi Moldova 1 în România.

"În ceea ce priveşte intrarea Moldovei 1 pe piaţa media din România, noi apreciem că este un element important, care va ajuta la cunoaşterea mai bună de către opinia publică din România a realităţilor de peste Prut", a susţinut Aurescu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus