Astăzi au fost lansate noile sisteme pentru detectarea pătrunderilor neautorizate şi alarma anti-incendiară la depozitul de muniţii al Armatei Naţionale din Floreşti, nordul Moldovei, cu susţinerea financiară din partea OSCE.
„Sistemele noi vor spori siguranţa şi reduce riscurile pentru sănătatea şi viaţa locuitorilor din preajma depozitelor de muniţii,” a spus Şeful adjunct interimar al Misiunii OSCE, Stephen Young.
OSCE a sprijinit instalarea sistemelor în cadrul programelor sale privind prevenirea, combaterea şi eradicarea armelor de calibru mic şi a armamentului uşor (SALW) şi depozitarea şi reciclarea muniţiilor convenţionale.
Vice-ministrul Apărării, Igor Panfile, prezent la ceremonie, a spus că programul are o contribuţie semnificativă la îndeplinirea de către Armata Naţională a standardele OSCE pentru depozitarea armelor de calibru mic, a armamentului uşor şi muniţiei convenţionale, şi ajută la asigurarea şi menţinerea siguranţei locale şi a stabilităţii regionale.
Programul a inclus de asemenea reparaţia şi renovarea depozitelor de muniţii aflate în Chişinău, Bălţi, Cahul şi Floreşti, precum şi distrugerea muniţiei. Între 2010-2012, în cadrul programului OSCE au fost distruse cu succes 70 de unităţi de muniţie cu dispersie şi 110 bombe de aviaţie, aflate la păstrare în depozitele Armatei Naţionale a Moldovei, şi au fost dezasamblate 48 de rachete sol-aer (5 V28) depozitate în Dănceni, localitate aflată în apropierea oraşului Chişinău. Cantităţi mici de combustibil periculos, rămas în opt rachete, a fost de asemenea neutralizat în siguranţă şi distrus în cadrul programului, anunță un comunicat OSCE .
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.09.2013Riscurile pentru viaţa şi sănătatea locuitorilor din preajma depozitelor de muniţii din Moldova reduse cu ajutorul OSCE
Comentarii (0)