Astăzi, 16 septembrie 2013, la Banca Naţională a Moldovei a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului Naţional de Plăţi şi semnarea statutului. La şedinţă au participat reprezentanţi ai conducerii Băncii Naţionale, Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor, Ministerului Tehnologiei Informatiei şi Comunicaţiilor, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Centrului de Guvernare Electronică şi băncilor licenţiate în Republica Moldova.
Guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu, în cuvântul său de salut, a consemnat intrarea în vigoare pe 15 septembrie a.c. a Legii cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică, subliniind menirea acesteia de a facilita dezvoltarea plăţilor fără numerar în Republica Moldova. Scopul final este de a încuraja competiţia pe piaţă plăţilor fără numerar, astfel încît agenţii economici şi populaţia să beneficieze de servicii de plată calitative la preţuri avantajoase.
Sporirea plăţilor fără numerar, prin asimilarea tehnologiilor noi este posibilă doar prin cooperarea strînsă şi transparentă între instituţiile statului şi operatorii de plăţi. Astfel, Consiliul Naţional de Plăţi este conceput drept un forum profesionist de consultare la nivel înalt între diverse instituţii publice şi private, pentru susţinerea funcţionării sigure şi stabile a sistemului de plăţi din Republica Moldova.
În contextul susţinerii plăţilor fără numerar, guvernatorul Băncii Naţionale a accentuat necesitatea unui şir de acţiuni ale autorităţilor şi operatorilor de plăţi. În primul rînd, acestea vizează finalizărea elaborării şi adoptării proiectului de Lege privind diminuarea evaziunii fiscale prin promovarea plăţilor fără numerar. În al doilea rînd, băncile licenţiate trebuie să-şi adapteze procedurile şi procesele interne în conformitatea cu legea intrată ieri în vigoare, în special cele ce ţin de protecţia utilizatorilor serviciilor de plată. De asemenea, guvernatorul Băncii Naţionale a făcut un apel către băncile licenţiate să fie mai active pe piaţa serviciilor de plată, deoarece mediul concurenţial se va extinde datorită altor prestatori de servicii de plată ce îşi vor putea obţine licenţa la Banca Naţională în conformitate cu noua lege.
Constituirea Consiliului Naţional de Plăţi este unul din componentele Proiectului de modernizare a sistemului Naţional de Plăţi, desfăşurat de către Banca Naţională a Moldovei în comun cu Banca Mondială în perioada 2009-2012. Viceguvernatorul Băncii Naţionale Emma Tăbîrţă, manager de proiect din partea BNM, s-a referit în cadrul şedinţei de astăzii la acţiunile principale prevăzute şi realizate pentru modernizarea plăţilor. Astfel, Banca Naţională a creat un grup interdepartamental care a elaborat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în contextul combaterii evaziunii fiscale prin promovarea plăţilor fără numerar. În această ordine de idei, se prevede majorarea gradului de bancarizare, amplificarea reţelei de acceptare a plăţilor fără numerar, limitarea utilizării numerarului şi eliminarea discriminării la achitarea prin intermediul instrumentelor de plată fără numerar. Proiectul de lege respectiv va fi promovat de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei, iar Banca Naţională va acorda asistenţa necesară conform competenţelor. De asemenea, viceguvernatorul BNM s-a referit la importanţa extinderii funcţiei de supraveghere a Băncii Naţionale, aplicate sistemelor şi instrumentelor de plată.
Constituirea Consiliului Naţional de Plăţi prezintă o concretizare a oportunităţilor şi iniţiativelor de promovare a noilor instrumente de plată fără numerar securizate şi accesibile, anunță Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.