Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.10.2013

Șase companii internaționale vor să reabiliteze din fondurile Programului Compact trei sisteme de irigare de pe rîul Prut

Șase companii internaționale vor să reabiliteze din fondurile Programului Compact trei sisteme de irigare de pe rîul Prut

Șase companii din România, Azerbaidjan, Germania, Rusia, Franța și Portugalia sunt gata să reabiliteze din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA sistemele de irigare Blindești (raionul Ungheni), Grozești (raionul Nisporeni) și Leova Sud (raionul Leova). Fondul Provocările Mileniului Moldova a recepționat pe 30 septembrie 2013 ofertele tehnice și cele financiare pentru reabilitarea celor trei sisteme de irigare de pe rîul Prut, care variază între 18 și 48 mil. dolari SUA în funcție de sistemele propuse.

După recepționarea ofertelor, un grup de experți naționali și internaționali va evalua propunerile prezentate de companii și va selecta oferta cea mai bună din punct de vedere tehnic și financiar. În procesul de evaluare se va lua în considerare experiența companiei în efectuarea lucrărilor similare, cifra de afaceri, echipamentul disponibil și personalul implicat, etc.
Reabilitarea sistemelor de irigare incluse în Programul Compact prevede înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranților, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat etc.

În aria celor trei sisteme de irigare de pe rîul Prut activează peste 1300 de producători agricoli și doar sistemul de irigare Grozești funcționează și irigă circa 100 de hectare de teren agricol. Reabilitarea sistemelor de irigare Grozești, Blindești și Leova Sud va permite extinderea suprafeței irigate pînă la cca 2667 de hectare de teren agricol și vor oferi posibilitate de a efectua investiții private pentru extinderea ulterioară a suprafeței irigate pînă la circa 1300 de hectare. După modernizarea sistemelor de irigare, producătorii agricoli vor putea să-și optimizeze costurile de operare și întreținere a sistemelor, să utilizeze apa pentru irigații în funcție de necesitate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă.
Sistemele de irigare de pe Prut au fost date în exploatare în anii 70 ai secolului trecut și sunt parțial funcționale, aflîndu-se într-o stare avansată de degradare. Conform estimărilor, conductele din azbociment necesită substituire,  majoritatea țevilor de distribuire a apei sunt defectate, hidranții și vanele de aerisire lipsesc, pompele sunt deteriorate și necesită înlocuire iar clădirile sunt distruse.

În prezent, sunt în proces de desfășurare lucrările de reabilitare pentru 2 sisteme de irigare  Lopatna și Criuleni, ambele de pe rîul Nistru.  Anterior, FPM Moldova a mai lansat un concursul pentru reabilitarea  altor patru sisteme de irigare de pe rîul Nistru (Jora de Jos, Coșnița, Puhaceni, Roșcani), iar propunerile pentru reabilitarea acestor sisteme sunt în proces de evaluare.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus