Ministrul economiei Varujan Vosganian a dat asigurări miercuri, la Chișinău, că lucrările pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni sunt în grafic, apreciind că nu există motive pentru ca încheierea lucrărilor în plan liniar să nu se realizeze până la finalul anului.
El a declarat presei că a discutat această chestiune în cadrul Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și România. 'Nu vreau să intru în disputele stârnite de acest proiect. Responsabilitatea este să-l ducem până la capăt și cel puțin până acum nu avem niciun motiv să ne îndoim că programul pe care l-am asumat — anume încheierea lucrărilor în plan liniar până la sfârșitul acestui an nu se vor îndeplini', a declarat ministrul român al economiei.
De asemenea, omologul său de la Chișinău, Valeriu Lazăr, a împărtășit opinia lui Vosganian, precizând că respectivele conducte urmează să ajungă în curând pe șantier. 'Agenda presupune că în decembrie este finalizată partea liniară ce reprezintă montarea țevilor. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a scutit aceste furnizări de țevi de TVA. Practic a fost realizată ultima procedură de ordin normativ-administrativ, pentru că în zilele următoare vor veni aceste țevi', a declarat Lazăr.
Lucrările de construcție la gazoductul Iași — Ungheni, care va interconecta România și Republica Moldova, au fost inaugurate la 27 august în partea stângă a Prutului, în prezența premierilor Victor Ponta și Iurie Leancă și a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.
Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri (dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României) și un diametru de 508 centimetri și va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.
Însă, pentru ca această conductă să poată fi utilizată la capacitate maximă, Republica Moldova va trebui să construiască o magistrală Ungheni-Strășeni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iași-Ungheni și asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investiții de cel puțin 60 de milioane de euro, iar autoritățile de la Chișinău au declarat că acest proiect ar putea fi realizat în decurs de 4-5 ani.
Chișinăul speră că România va putea să-i livreze Republicii Moldova gaz la un preț mai mic decât cel importat din Rusia, al cărui preț este de aproximativ 400 de dolari pentru mia de metri cubi, scrie Agerpres.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.10.2013Varujan Vosganian: Lucrările la construcția gazoductului Iași-Ungheni vor fi finalizate până la sfârșitul anului
Comentarii (1)