Banca Mondială preconizează o accelerare a creşterii PIB cu 5,5 procente în 2013, înainte de descreşterea acestuia cu 3,5 procente în 2014. Pe termen mediu, Banca Mondială prognozează o creştere de circa 4,5 procente. Redresarea sectorului agricol, după o secetă severă şi diminuarea producerii din 2012, vor constitui factorii determinanți la creșterea mai înaltă a producției preconizată în a doua jumătate a anului 2013. În plus, creşterea puternică a remiterilor, determinate în special de investițiile mari în infrastructură din Rusia, vor susţine creşterea continuă a consumului şi a investiţiilor. În 2014, ambii factori menţionaţi mai sus se vor diminua, reducând traiectoria creşterii preconizate. Între timp, există probabilitatea ca cererea externă din partea celor mai mari parteneri comerciali să fie constrânsă: creşterea economică din Federaţia Rusă se încetinește, în timp ce redresarea UE va rămâne limitată. Din 2015, preconizăm cererea externă să crească, alimentând atât exporturile moldoveneşti cât şi remiterile către Moldova.
Fiind o țară mică cu o economie deschisă, Moldova este vulnerabilă la condițiile climatice și economice globale, subliniind importanța unui management macroeconomic prudent. În ultimii ani, autorităţile au realizat un progres substanţial în macro management: inflaţia este sub control, deficitele fiscale reprezintă mai puțin de 3 procente din PIB şi datoria publică este mică. Cu toate acestea, provocările ciclului electoral şi mediul extern încă fragil determină necesitatea unor instituţii puternice. Potrivit estimărilor noastre, deficitul CC se va mări în următorii ani. Creșterea cheltuielilor recurente adoptate mai devreme în acest an şi a cheltuielilor de capital vor majora deficitul fiscal până la 2,5 la sută din PIB în anul 2013 şi va depăşi 3% în 2014. În timp ce indicatorii agregaţi ai performanţei bancare indică tendinţe pozitive, există vulnerabilităţi legate de guvernarea corporativă şi transparenţa proprietarilor băncilor, precum şi de aplicarea eficientă a puterii de execuție a regulatorilor.
În vederea majorării perspectivelor de creştere, Moldova trebuie să accelereze reformele pro-investiţionale şi pro-export. Autorităţile desfăşoară un program ambiţios de reforme structurale încorporate în Strategia Naţională de Dezvoltare "Moldova - 2020", pe care Banca Mondială o susţine prin, recent aprobata, Strategia de Parteneriat cu Ţara pentru 2014- 2017. În timp ce provocările sunt numeroase, guvernul în următorul an și-ar putea concentra eforturile de reformare în trei domenii. În primul rând, asupra îmbunătăţirii previzibilității unui mediu de afaceri stimulator, crearea condiţiilor egale de concurenţă şi reducerea costurilor de conformare a reglementărilor. În al doilea rând, asupra consolidării stabilităţii sectorului financiar - promovarea transparenţei şi îmbunătăţirea accesului la finanţe. În al treilea rând, îmbunătățirea echității și eficienței investițiilor publice, subvenţiilor în agricultură şi asistenţei sociale, informează un comunicat al BM.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.10.2013Banca Mondială și-a revizuit în creștere, la 5,5% prognoza de creștere economică a Republicii Moldova pentru 2013
Comentarii (0)