Urmare solicitării autorităţilor Republicii Moldova, în perioada 17 februarie – 5 martie 2014 în Republica Moldova se va derula programul Băncii Mondiale şi al Fondului Monetar Internaţional de evaluare a sectorului financiar (Financial Sector Assessment Program - FSAP). Misiunea de evaluare are ca scop identificarea principalelor vulnerabilităţi ale sectorului financiar, prezentarea unui set de recomandări privind depăşirea acestora, precum şi măsuri pentru dezvoltarea sectorului financiar în continuare.
În acest context, în perioada 3 – 4 octombrie 2013, reprezentanții Băncii Mondiale şi ai Fondului Monetar Internaţional au desfăşurat în Republica Moldova o misiune preparatorie pe parcursul căreia au avut loc întrevederi cu reprezentanţii Băncii Naționale a Moldovei, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Ministerului Finanțelor și Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.
Astfel, în cadrul întrevederilor au fost stabilite domeniile aferente pieţei financiare care vor fi supuse evaluării FSAP, printre care pot fi evidenţiate supravegherea sectorului financiar, guvernarea corporativă, gestionarea situaţiilor de criză, dezvoltarea pieţei de capital.
Programul de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) a fost iniţiat în anul 1999 şi reprezintă o analiză cuprinzătoare și aprofundată a sectorului financiar al unei țări. În ţările aflate în curs de dezvoltare şi în ţările cu economii emergente evaluările din cadrul FSAP sînt efectuate de Fondul Monetar Internaţional împreună cu Banca Mondială și includ două componente majore: evaluarea stabilității financiare (responsabilitatea Fondului Monetar Internaţional) și evaluarea dezvoltării financiare (responsabilitatea Băncii Mondiale). Ultima dată sectorul financiar al Republicii Moldova a fost evaluat în cadrul FSAP în anul 2007, informează Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.