Rezultatele Programului „PARE 1+1” pentru perioada ianuarie-octombrie 2013, precum și aprobarea cererilor investiţionale depuse de lucrătorii migranţi şi rudele acestora au fost principalele subiecte de discuție ce au întrunit în ședință la 15 octombrie, curent, membrii Comitetului de supraveghere al Programului de atragere a remitenţelor în economie „PARE 1+1”.
Potrivit raportului, prezentat de Iulia Iabanji, directorul ODIMM, pe parcursul perioadei ianuarie-octombrie 2013, ODIMM a desfăşurat un şir activităţi din cadrul tuturor Componentelor Programului „PARE 1+1”, precum cele de mediatizare şi informare, instruire şi suport antreprenorial, Finanţarea afacerilor/ Regula 1+1, Monitorizare post-finanţare şi evaluare.
La componenta „Instruire şi suport antreprenorial”, în perioada de referință, ODIMM a înregistrat 225 cereri de participare la Program, inclusiv 185 de persoane au fost instruite în domeniul iniţierii şi gestionării unei afaceri. În prezent, se desfăşoară al 12-lea curs de instruire, la care participă 17 persoane.
In ceea ce priveste „Finanţarea afacerilor/ Regula 1+1”, în această perioadă au fost derulate 3 Apeluri de Proiecte, în prezent fiind deschis cel de-al patrulea Apel. Au fost înregistrate 129 cereri de finanţare nerambursabilă, inclusiv au fost încheiate 91 contracte de finanţare nerambursabilă.
De asemenea, în anul 2013, au fost efectuate investiţii de cca 21,6 mil. lei, suma granturilor transferate reprezintând 9,29 mil. lei.
Potrivit Ministerului Economiei, ODIMM a propus Comitetului de Supraveghere spre analiză şi aprobare 27 de cereri de finanţare nerambursabilă, care presupun investiţii cumulative de 17,44 mil. lei, inclusiv suma granturilor solicitate – 5,22 mil. lei, cererea fiind aprobată.
Cu referire la Componenta „Monitorizare post-finanţare şi evaluare”, s-a menționat că ODIMM monitorizează activitatea beneficiarilor timp de 24 luni din momentul transferului ultimei tranşe a grantului. Astfel, 21 întreprinderi care au beneficiat de grant „PARE 1+1” în sumă cumulativă de 3,65 mil. lei, au finalizat această componentă, iar până la sfârşitul anului curent, urmează să se încheie perioada de valabilitate a contractelor de finanţare nerambursabilă pentru alte 33 de întreprinderi.