Raportorul Parlamentului European (PE) pentru propunerea Comisiei Europene privind liberalizarea exporturilor de vin ale Republicii Moldova pe piața Uniunii Europene (UE), eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler, a declarat pentru Agerpres că raportul său nu va putea fi adoptat în procedură simplificată, dar că speră totuși că plenul PE va putea să-l voteze în ultima sesiune din acest an.
Eurodeputatul Iuliu Winkler, membru al Comisiei pentru comerț internațional (INTA), a fost desemnat miercuri raportor pentru propunerea CE privind liberalizarea pieței UE pentru vinurile moldovenești, după ce inițial documentul fusese preluat de președintele acestei comisii, portughezul Vital Moreira. Acesta a renunțat însă la raport pentru că nu poate trece prin procedura simplificată, respectiv fără amendamente, din cauza unei probleme legate de angajamentele UE la OMC. Practic, în paralel cu adoptarea raportului privind vinurile moldovenești, trebuie făcute demersurile și pentru obținerea prelungirii unei exceptări de la regulile generale ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privitoare la relațiile comerciale preferențiale ale UE cu Republica Moldova care își încetează valabilitatea la 31 decembrie 2013.
'Procedura simplificată se poate aplica doar în condițiile în care textul propus de Comisia Europeană trece fără nicio modificare. În situația în care se fac amendamente atunci e nevoie de procedura normală', a declarat Winkler pentru Agerpres. El a precizat că raportul a intrat de miercuri în procedura normală de lucru și că, în condițiile în care celelalte comisii nu vor introduce alte amendamente în afara celor două deja existente, acesta ar urma să fie prezentat în Comisia INTA la 7 noiembrie, iar dezbaterea și respectiv votul să aibă loc pe 27 și 28 noiembrie.
În ceea ce privește necesitatea de a amenda propunerea Comisiei, Iuliu Winkler a precizat că la mijloc este un regulament al CE din 2008 în care se face referire la o exceptare de la regulile generale ale OMC, în sensul că UE primește dreptul de a aplica tratament preferențial R. Moldova.
'Această excepție de la aplicarea regulilor generale ale OMC expiră la 31 decembrie 2013. Exceptarea va fi prelungită cu doi ani, până la 31 decembrie 2015, și e vorba de o procedură care este în curs și ea va fi acordată cu siguranță. Dar în acest moment încă așteptăm procedurile OMC. De aceea, practic avem un paralelism al celor două proceduri, respectiv cea privind raportul referitor la eliminarea cotei pentru vinurile importate din R. Moldova, care merge în paralel cu procedura de obținere a prelungirii excepției OMC până la 31 decembrie 2015. Este clar că până la momentul obținerii votului final, deci al adoptării raportului în PE, va exista și procedura de prelungire a exceptării din partea OMC', a afirmat Iuliu Winkler, precizând că, deși procedura este mai puțin obișnuită, ea este perfect legală, în conformitate atât cu regulamentele OMC, cât și cu cele ale instituțiilor europene.
'Caracterul neobișnuit provine din paralelismul celor două proceduri, iar acesta se datorează dorinței noastre, a Comisiei pentru comerț internațional și a mea personală, de a obține o cât mai mare rapiditate a procesului', a menționat el. El a mai spus că speră ca votul să poată fi realizat în sesiunea din decembrie de la Strasbourg, până când se va obține și prelungirea exceptării de la regulile generale ale OMC cu încă doi ani.
Între timp, Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) încheiat între UE și R. Moldova, care a fost finalizat, dar urmează să fie parafat, semnat, tradus în cele 24 de limbi ale UE și apoi ratificat de statele membre, va intra în vigoare.
'Această procedură pentru DCFTA durează undeva între un an și jumătate până la 2 ani și aceasta va fi noua regulă a comerțului dintre cele două părți, dar numai din momentul aplicării acestuia. Cei doi ani de prelungire a exceptării din partea OMC acoperă practic perioada de doi ani în care se finalizează partea legislativă a acordului. În momentul în care vom avea DCFTA în vigoare, evident că nu va mai fi nevoie de raportul pe care-l lucrăm acum și care înseamnă liberalizarea exporturilor de vin din R. Moldova. Este vorba însă de a da acum un semnal politic care să fie un răspuns la presiunile pe care Moscova le exercită asupra Republicii Moldova. Deci evident nu ai putea să faci nimic spunând 'Stimați parteneri din R. Moldova, peste doi ani veți primi dreptul de a exporta'. Trebuie să faci acum un gest politic care să fie perceput la Chișinău și nu doar un gest politic de promisiune, cum ar fi DCFTA, care există dar va intra în vigoare peste mai multă vreme, ci să adopți un regulament care să deschidă, dacă se poate, chiar de la 1 ianuarie anul viitor, porțile UE pentru exporturile de vinuri din R. Moldova', a mai spus eurodeputatul UDMR.
El a precizat că, cel puțin la nivelul grupurilor politice din Comisia INTA, există un acord politic pentru adoptarea cât mai rapidă a raportului și că în prezent nu are semnale că ar putea exista piedici în calea acestei inițiative a CE. Agerpres
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.10.2013Winkler: Sper ca raportul privind liberalizarea exporturilor de vinuri moldovenești în UE să fie votat în sesiunea din decembrie a PE
Comentarii (0)