Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.10.2013

Costul pentru consumul de energie termică poate fi micșorat cu pînă la 50%-60% față de costul actual

Costul pentru consumul de energie termică poate fi micșorat cu pînă la 50%-60% față de costul actual

Posibilitățile și perspectivele de utilizare a soluțiilor în țara noastră au fost discutate, ieri, în cadrul unui seminar tehnico-practic desfășurat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC).

În acest context, o companie suedeză producătoare de pompe de căldură propune produse ce ar spori eficiența energetică a clădirilor, asigurînd un confort maxim, calitate înaltă și costuri mici. Astfel, reprezentanții firmei au comunicat că utilizînd pompe de căldură sol-apă am putea colecta energia din pămînt pentru încălzirea locuinței și producerea apei calde la un preț minim.
Totodată, aceștia au menționat faptul că pompele de căldură sol-apă, denumite și pompe de căldură geotermale (pentru că utilizează energia termică înmagazinată în sol) colectează energia din sol cu ajutorul unor circuite închise de țevi în care circula un agent de transfer termic (apa + glycol). De asemenea, ei au mai precizat că deținătorul unei case la sol ar putea înjumătăți costul pentru energia termică instalînd o astfel de pompă, iar costul acesteia ar putea fi recuperat în 5-7 ani.

Gheorghe Croitoru șeful direcție reglementări tehnico-economice din cadrul MDRC a declarat că scopul organizării unor astfel de seminare este promovarea soluțiilor de eficiență energetică în clădiri și oferirea cetățenilor unor aspecte variate în vederea soluționării problemei în acest sens.

La seminar au participat reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică și experți în domeniul surselor de energie regenerabilă. Participanții au avut ocazia să afle mai multe lucruri interesante despre pompele de căldură ce utilizează energia din sol, inclusiv despre eficiența acestora comparativ cu sistemul de încălzire existent și perspectivele de utilizare în țara noastră, informează Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (2)

 

Sus