Parlamentul examinează astăzi o nouă moţiune de cenzură înaintată de PCRM împotriva Guvernului condus de Premierul Iurie Leancă. Moţiunea a fost semnată de 33 deputaţi comunişti şi înaintată joi, 17 octombrie, imediat după ce Legislativul a respins o altă moţiune depusă de PCRM.
Vă prezentăm, în continuare, textul discursul de astăzi al prim-ministrului Iurie Leancă în cadrul ședinței în plen a Parlamentului:
Stimate domnule Președinte al Parlamentului,
Doamnelor și domnilor deputați,
Onorată asistență,
În primul rând vă spun bine v-am regăsit, pentru că iată, după doar câteva zile de la ultima moțiune de cenzură, suntem în situația de a reveni în Parlament pentru o nouă moțiune. Încep să cred că singura șansă a PCRM să revină forțat la putere este ca eu și colegii din Guvern să venim săptămânal în Parlament și să răspundem moțiunilor. Doar în așa fel, nelăsându-ne să muncim, opoziția urmărește să afecteze eficiența Guvernului.
Iar dacă asta e ultima variantă care le-a rămas comuniștilor, după eșecul revoluției lor, după ce au eșuat în tentativa lor de a paraliza instituțiile statului, după ce nici suspendarea exportului de vinuri nu le-a adus satisfacțiile politice dorite, tot ce pot să spun e că avem un stat puternic, capabil să facă față unor astfel de provocări, iar acesta este un semnal bun pentru țară.
Eu cred că e momentul să nu ne mai ascundem după formulări prea diplomatice și să o spunem deschis, ca cetățenii să știe adevărul, tot ceea ce face în ultima perioadă PCRM are drept scop ca, prin generarea unei crize politice până la sfârșitul lunii noiembrie, țara noastră să obțină un rezultat negativ la Vilnius și să fie deraiată de la parcursul european. La fel de evident este că PCRM vrea să dea o dublă lovitură, să rupă Moldova de UE, după care să profite de haosul creat și să pună mâna pe putere. Aceasta este durerea reală a comuniștilor, așa se explică graba lor și modul în care forțează lucrurile. Timpul până la Vilnius se scurge rapid, în acest timp revoluțiile lor nu și-au atins obiectivul, oamenii nu au acceptat să se lase folosiți de PCRM, moțiunile cad, iar frica lor că-și vor rata misiunea crește pe zi ce trece.
Nu situația din Transnistria îi interesează pe comuniști sau nevoile oamenilor. Pe ei îi interesează puterea. Ei înțeleg că anul viitor urmează să obținem rezultate foarte importante, cum ar fi liberalizarea regimului de vize, proiecte ce vor sprijini comunitățile din stânga Nistrului, darea în exploatare a unor obiective importante pentru oameni, realizate din fonduri europene. Semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv Zona de Liber Schimb – iată perspectiva care îi sperie pe comuniști și îi determină să facă orice, doar pentru a bloca activitatea Guvernului. Nu m-aș mira ca după eșecul moțiunii de azi, domnul Voronin și colegii săi să își stabilească un nou țel: să închidă întregul Guvern în imensele încăperi ale sediului PCRM, să-l poată bloca la propriu, dacă în Parlament nu reușesc.
Domnule președinte Vladimir Voronin, faptul că vă sperie atât de tare rezultatele pe care le are Guvernul, încât vreți să stăm aici, cu dumneavoastră, zi de zi, doar ca să ne opriți din muncă, mă onorează și mă mobilizează în același timp. Sunteți un om cu o bogată experiență și sunt convins că aveți capacitatea să intuiți pericolele politice care vă pândesc. Iar eu vă confirm azi temerile politice pe care le aveți: există într-adevăr riscul ca la sfârșitul actualului mandat al Guvernului, partidul pe care îl conduceți să fie mult mai departe de putere decât a fost vreodată.
Frica dumneavoastră de Europa, după ce în 2009 ne vorbeați de viitorul european ireversibil al Moldovei, este pe deplin justificată. Un stat european, cum ne dorim noi să devină Moldova, este un stat cu o economie stabilă, justiție corectă, libertate de exprimare, instituții independente, iar toate acestea înseamnă decesul politic al formațiunii politice pe care o conduceți, care nu se poate încadra în rigorile unei democrații.
Repet ce v-am spus săptămâna trecută, de la această tribună, ca om vă înțeleg frustrarea de a sta în opoziție și a vedea că Moldova are o perspectivă democratică, dar ca Prim-ministru vreau și sunt obligat să nu vă las să întoarceți Moldova în izolarea și opresiunea comunistă dinainte de 2009.
Onorată asistență,
Partidul Comunist s-a folosit pentru moțiunea de astăzi de durerea poporului nostru, de unul dintre subiectele cele mai sensibile pentru fiecare dintre noi - situația din Transnistria. Dacă pentru comuniști Transnistria este doar un subiect de polemici politice, pretext pentru a încerca să-și vadă visul împlinit, acela de a provoca o nouă criză politică, pentru Cabinetul pe care îl conduc, acesta rămâne un subiect de maximă responsabilitate, pe care îl tratăm cu prudența necesară, ca să nu generăm noi tensiuni și să putem menține un dialog constructiv cu liderii de la Tiraspol.
Împărtășesc pe deplin o afirmaţie din textul moțiunii de cenzură, și anume că problema transnistreană nu poate fi subiect de speculație politică. Cu regret, comuniștii fac anume acest lucru înaintând moțiunea: de dragul unor dividende politice, continuă show-ul iresponsabil care pune în pericol interesele vitale ale Republicii Moldova. În realitate, prin astfel de acțiuni, opoziţia nu îşi propune nimic altceva decât să slăbească capacitatea Moldovei de a-şi proteja interesele pe acest subiect sensibil de interes naţional.
Pentru a înțelege și mai bine ce scriu cei de la PCRM în textul moțiuni, dar mai ales pentru a vedea ce nu au vrut să scrie, vă invit să facem o incursiune în trecut pe dosarul transnistrean, în perioada guvernării comuniste, după care să vedem ce se întâmplă în prezent. Comparația îi va ajuta pe cetățeni să înțeleagă mai bine subiectul pe care îl dezbatem astăzi, dar va ajuta și PCRM să revină cu picioarele pe pământ.
În 2001 se purtau negocieri cu Igor Smirnov, pe care comuniştii îl numeau „partener demn de încredere”. Domnul Voronin promitea chiar rezolvarea conflictului transnistrean în câteva luni.
Era de așteptat că un astfel obiectiv, lipsit de orice realism, va eșua. Era foarte clar că lipseau strategii bine gândite și eforturi de durată mai lungă, cu implicarea tuturor partenerilor internaționali, strategii care să creeze un mediu comun pentru aspiraţiile populației de pe ambele maluri ale Nistrului, era evident că Igor Smirnov doar profita de naivitatea PCRM.
După eșecul în comunicarea cu Igor Smirnov, comuniștii au ales calea negocierilor directe cu Rusia, pe la spatele partenerilor noștri din Vest. Au încercat să convingă Moscova de fidelitate, denumind Transnistria „o gaură neagră” sau „o casă pentru hoți și contrabandiști”, pe care mai devreme tot ei o tratau cu maximă deschidere.
Prin stilul autoritar, intrigant şi lipsa de consecvenţă, comuniştii au creat fisuri adiționale care au dus la dezbinarea celor două maluri. Folosind metode propagandiste primitive, ei au cultivat insistent imaginea de dușman a regiuniiTransnistrene.
Ulterior, ei au promovat concepte elaborate prin diferite subsoluri, departe de ochii lumii, ai societăţii civile şi partenerilor occidentali. S-a ajuns chiar până la punctul în care se punea problema elaborării unei noi Constituții, proiect eșuat, de altfel.
Acţiunile inconsecvente au continuat. Cunoaştem cu toţii cum s-a încheiat epopeea aventurieră a comuniştilor în ce privește memorandumul Kozak. Documentul a fost elaborat în condiţiile unei absenţe desăvârșite de transparenţă şi discuţii în societate. Domnul Voronin a adus personal situaţia până la faptul că memorandumul urma să fie semnat cu compartimente secrete, vizând aspecte militare şi de securitate, care aduceau atingere directă intereselor naționale ale Moldovei și echivalau cu o trădare a interesului nostru național.
Ulterior, am fost martorii unor scuze penibile din partea PCRM şi acuzații cum că Moscova l-ar fi mințit pe Vladimir Voronin, momente jenante, dar care au avut loc și istoria le va consemna.
În urma gestionării iresponsabile de către Vladimir Voronin și PCRM a acestui subiect, imaginea ţării a fost grav prejudiciată, relațiile cu partenerii internaționali înrăutățindu-se pe o perioadă îndelungată. Securitatea statului a fost pusă în pericol, iar consecințele acestui comportament nesăbuit se resimt şi în prezent. În 2009, am preluat nu doar un sistem politic şi economic distorsionat, ci şi relaţii cu reprezentanții de la Tiraspol intrate intr-un blocaj total, începând cu 2006.
Stimaţi deputați,
Partidele democrate şi Pro-Europene, care au venit la putere în toamna anului 2009, au promovat o politică de reintegrare previzibilă, coerentă și consecventă. O soluție pentru conflictul transnistrean poate fi viabilă doar dacă va fi acceptată, întâi de toate, de oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, varianta de reglementare trebuie să fie sprijinită de toți partenerii internaționali. Iată de ce, Guvernul promovează aceleași soluţii la Chișinău, la Moscova, Bruxelles, Washington, Kiev și Viena. Demonstrăm astfel că nu suntem duplicitari și că suntem un partener de dialog serios, constructiv și corect.
După eforturi îndelungate, în septembrie 2011, noi am restabilit dialogul politic şi negocierile oficiale în formatul 5+2. Unsprezece grupuri de lucru sectoriale şi-au reluat activitatea pentru promovarea încrederii între cele două maluri şi soluţionarea problemelor stringente ale oamenilor.
În 2011 a fost formată Comisia Guvernamentală pentru reintegrarea ţării la nivel de miniştri. Din acelaşi an, în bugetul Republicii Moldova a fost creat un fond special pentru sprijinirea acţiunilor de reintegrare a ţării. La această oră, din acest fond se alocă bani pentru proiecte sociale şi de infrastructură, pentru localităţile din zona de securitate. Graţie încrederii în politicile promovate de Guvern, importanţi parteneri europeni şi internaţionali au pus în aplicare diverse proiecte de asistenţă în regiunea nistreană.
Am relansat circulaţia deplină pe calea ferată: astăzi oamenii călătoresc liber. Iar controlul vamal comun la Râbniţa şi Bender, instituit în 2012, permite exportul mărfurilor prin regiunea transnistreană pe o distanţă mai scurtă cu aproape 400 de kilometri. Iată încă o acţiune de care s-a bucurat comunitatea de afaceri, deopotrivă pe malul stâng şi drept al Nistrului.
În timp ce Guvernul s-a îngrijit să restabilească dialogul oficial şi să rezolve mai multe probleme zilnice ale oamenilor, comuniştii au dorit contrariul. Opoziţia a vrut ca negocierile să fie blocate, aşa cum a fost începând cu 2006 şi până în 2010. Comuniştii şi-au dorit ca oamenii să nu poată circula liber peste Nistru, iar trenurile marfare să stea în gară. Pentru că, motoul lor este: cu cât mai rău pentru oameni, cu atât mai bine pentru PCRM!
Onorată asistență,
Acum o săptămână, în această sală, a fost votat un document extrem de important – Hotărârea cu privire la implementarea unor acţiuni de facilitare a liberei circulaţii pe teritoriul Republicii Moldova. Dacă fracţiunea PCRM ar fi fost prezentă în sala de şedinţă atunci, astăzi ar fi fost în stare să demonstreze că sprijină libertatea circulaţiei şi politica de reintegrare, nu prin moţiuni neserioase şi neargumentate, ci prin votarea acelei hotărâri importante.
Voi profita acum de prezența deputaţii PCRM în sală pentru a-i ajuta să înțeleagă câteva prevederi din hotărârea respectivă. De exemplu, cea referitoare la excluderea amenzilor pentru locuitorii din stânga Nistrului care călătoresc în baza paşapoartelor străine.
Până acum, cei care călătoreau în baza paşapoartelor străine, deseori erau sancţionaţi la ieşirea din ţară pentru nerespectarea regulilor de şedere stabilite pentru cetăţenii străini. Din momentul intrării în vigoare a modificărilor la lege, cetăţenii cu paşapoarte străine, dar cu viză de reşedinţă în raioanele de est, nu vor mai fi supuşi amenzilor.
Această decizie vine să demonstreze că Guvernul are voinţă politică necesară pentru a elimina rând pe rând obstacolele în calea liberei circulaţii a persoanelor. Astfel arătăm un exemplu de urmat pentru partenerii de dialog din Tiraspol.
De asemenea, prin deciziile de săptămâna trecută au fost create şase oficii teritoriale ale Biroului Migraţie şi Azil ce vor facilita evidenţa străinilor care vor vizita Republica Moldova prin raioanele de est ale ţării.
Subliniez că locuitorii din stânga Nistrului, indiferent de paşapoartele pe care le deţin, nu trebuie să se înregistreze la aceste oficii. Ei nu au nimic în comun cu oficiile Biroului de Migraţie şi Azil, aşa cum nu aveţi nici dumneavoastră, stimaţi deputaţi din fracţiunea comunistă. Pentru rezidenţii din stânga Nistrului lucrurile rămân neschimbate: ei vor călători aşa cum au făcut-o până acum nestingherit.
De ce însă a fost nevoie să avem o mai bună evidenţă a fluxurilor migraţiei?!
Deoarece, în toate ţările, înregistrarea străinilor se face automat la traversarea frontierei. Dar, după cum cunoaşteţi, segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene nu este deocamdată controlat de autorităţile constituţionale. Prin urmare, pentru cetăţenii străini care temporar intră prin acest segment, există obligaţia de a informa structurile responsabile în 72 de ore de la trecerea frontierei.
Persoana străină va avea posibilitatea să aleagă locul unde să fie luată la evidenţă: fie la o filială a Întreprinderii de Stat „Registru” în orice oraș al țării, fie la oficiile Biroului Migraţie şi Azil. Astfel, Guvernul a îmbunătăţit capacităţile Republicii Moldova de a asigura controlul migraţiei şi în conformitate cu prevederile Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.
Pentru a evita orice tip de confuzie, ţin să subliniez încă o dată că toate deciziile adoptate au un singur scop: să faciliteze înregistrarea cetăţenilor străini care sosesc în Republica Moldova prin regiunea transnistreană şi să excludă sancţiunile existente, aplicate locuitorilor din stânga Nistrului.
Dragi colegi,
Am prezentat până acum mai multe detalii care demonstrează cu prisosinţă care este starea reală de lucruri la subiectul dat şi intențiile adevărate ale Guvernului, dar și scopul real al moțiunii Partidului Comuniștilor.
Voi reitera în continuare câteva elemente fundamentale ale procesului de reglementare a conflictului transnistrean de la care Guvernul nu va devia, indiferent de evoluţii.
Este vorba despre respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. În acest sens, aş vrea să resping, o dată şi pentru întotdeauna, orice speculaţie că Guvernul de la Chişinău urmăreşte scenarii care ar prevedea separarea regiunii transnistrene. Orice afirmaţii potrivit cărora Republica Moldova ar putea ceda teritorii sau ar putea să se dezică de regiunea transnistreană nu sunt altceva decât aberaţii iresponsabile. Regiunea transnistreană urmează să beneficieze de un statut de largă autonomie ca parte componentă a Republicii Moldova.
Domnilor comunişti, greşiţi enorm când folosiți aşa noţiuni ca „frontieră”, atunci când vă referiți la linia administrativă de pe Nistru. Vreau să vă informez, stimați comuniști, că Republica Moldova are doar două frontiere: la Vest cu România şi la Est cu Ucraina. Alte frontiere Republica Moldova nu are!
Stimați deputați din fracțiunea comunistă,
Prin ceea ce faceți în ultima perioadă, creați o frontieră imensă între Dumneavoastră și cetățenii Republicii Moldova, ale căror interese nu le respectați și de care vă folosiți în mod cinic în efortul zădarnic de a reveni la putere.
Săptămâna trecută am prezentat argumente clare că toate acţiunile opoziţiei comuniste urmăresc un singur lucru: preluarea puterii pe orice cale şi cu orice preţ. Astăzi putem constata că ceea ce am spus atunci s-a adeverit - dovadă noua moțiune depusă de PCRM la doar câteva minute după ce a fost respinsă precedenta, chiar dacă știau că aceasta nu are nicio șansă să treacă.
Domnilor deputați comuniști,
Astăzi ne promiteţi să rezolvaţi conflictul transnistrean prin asocierea Moldovei cu Uniunea Vamală și cea Eurasiatică. Încă un angajament lipsit de viziune şi simţ al responsabilităţii! Exact aşa cum pretindeaţi în 2001 că veţi adera la Uniunea Rusia-Belarus și veți rezolva problema transnistreană.
Ați fost vreodată sinceri cu acest popor? Când? Atunci când le promiteați viitorul european sau acum când vreți să îi rupeți de Europa? Îmi este greu să înțeleg ce vă face să-i desconsiderați atât de tare pe cetățenii țării noastre, ce vă face să credeți că puteți să-i mințiți la nesfârșit și pe minciună să vă clădiți revenirea la guvernare.
Nu vă suspectez de naivitate. Cred însă că integrarea europeanăa devenit coșmarul dumneavoastră, cred că integrarea europeană a devenit obstacolul principal în calea Dumneavoastră spre revenirea la guvernare și vă înțeleg frica de democrație: ea este total incompatibilă cu felul în care este construit partidul Dvs.
Nimic nu vă oprește însă să treceți peste fobiile pe care le aveți și să începeți să construiți ceva bun în țară, dar pentru asta trebuie să începeți cu reconstrucția mentalității, să înțelegeți că cetățenii Moldovei nu sunt ostatecii Dumneavoastră și interesele țării sunt mai importante decât interesele de partid.
Moțiunea de cenzură va cădea și astăzi! Poate de această dată veți înțelege că ați ales o cale greșită, care nu are nimic în comun cu interesele cetățenilor și ale Moldovei.
Vă mulţumesc pentru atenţie!