Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.10.2013

Ministrul Economiei a constituit un grup de lucru pentru eliminarea constrângerilor constatate în studiul Doing business al Băncii Mondiale

Ministrul Economiei a constituit un grup de lucru pentru eliminarea constrângerilor constatate în studiul Doing business al Băncii Mondiale

Un grup de lucru, înființat de Ministerul Economiei, are sarcina să elimine în regim de urgență constrângerile ce au determinat înrăutățirea indicatorului Republicii Moldova în rankingul „Doing Business” al Băncii Mondiale la capitolul „Conectarea la energie electrică”.
 
Potrivit unui ordin, semnat de Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, grupul de lucru va elabora, în termen de maximum 15 zile, o Foaie de Parcurs pentru eliminarea constrângerilor și va elabora propuneri vizând ajustarea cadrului legislativ, normativ și instituționalîn conformitate cu Foia de parcurs.
 
Din grupul de lucru fac parte responsabili din Ministerul Economiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ai întreprinderilor din sector, ai Universității tehnice, Asociației consumatorilor de energie etc.
 
Grupul de lucru este deschis tuturor participării tuturor specialiștilor, care doresc și pot contribui cu expertiza la îmbunătățirea acestui indicator. Persoanele interesate pot contacta secretarul Grupului de lucru, Anatolie State, consultant principal al Direcţiei Infrastructură Energetică, Ministerul Economiei, la numărul de telefon 250-659 sau pe adresa de email anatolie.state@mec.gov.md. Ordinul poate fi găsit pe site-ul Ministerului Economiei.
 
Amintim că potrivit Raportul de anul acesta, elaborat de Banca Mondială, Moldova se clasează pe poziția 78 din 189 de state examinate, îmbunătățindu-și practicile de reglementare a afacerilor.

De asemenea, în raport se spune că Moldova şi-a consolidat sistemul tranzacţiilor cu bunurile creditorilor garantaţi prin introducerea unor temeiuri noi, mai diverse pentru a fi exceptaţi de la măsurile de asigurare şi consecutiv o separare mai facilă a patrimoniului, totodată a fost perfecţionată şi diversificată procedura de restructurare. În plus, a fost facilitat procesul de achitare a obligaţiilor fiscale pentru persoanele juridice prin introducerea unui sistem electronic pentru completarea şi achitarea taxei pe valoarea adăugată, impozitul pe venit, taxei pentru amenajarea teritoriului şi a impozitului pe bunurile imobile. Finalmente, Moldova a facilitat și a eficientizat procedura de insolvabilitate prin introducerea noilor mecanisme de restructurare, reducerea posibilităților pentru atacare a actelor procedurale emise în cadrul procesului, adăugarea prevederilor mai clare în privința măsurilor de asigurare și stabilire a termenilor limită pentru diferite faze ale procesului de insolvabilitate.

„În ultimul an Moldova a realizat îmbunătățiri în domeniul achitării impozitelor și soluționării insolvabilității,” a remarcat Abdoulaye Seck, Directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. „Însă, pentru a realiza pe deplin obiectivul important de a obține o creștere durabilă, bazată pe exporturi, țara trebuie să întreprindă în continuare pași curajoși cu scopul de a asigura o protecție mai bună a investitorilor, de a facilita comerțul transfrontalier și de a ușura eliberarea permiselor de construcție. Grupul Băncii Mondiale este gata să susțină țară și să împărtășească practici internaționale pentru a facilita dezvoltarea sectorului privat”, a menționat el.

Totodată, indicatorul ce ține de ușurința conectării la energia electrică s-a înrăutățit, cele 7 proceduri necesare conectării durând 140 de zile și generând costuri semnificative.

Ordinul cu privire la instituirea grupului de lucru pentru eliminarea constrangerilor in domeniul racordarii agentilor economici la reteaua electrica

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus