Potrivit CNAM, tratamentul diabeticilor asiguraţi insulino-dependenţi (tip I) şi insulino-independenţi (tip II) este acoperit financiar de CNAM la toate nivelele de asistenţă medicală. CNAM asigură tratamentul medicamentos pentru diabeticii de tip II, începând cu anul 2010, iar din iunie 2013 şi tratamentul pentru diabeticii de tip I.
Serviciile curative sunt finanţate în cadrul tratamentului de ambulatoriu supravegheat, la nivel de asistenţa medicală primară, prin asigurarea cu medicamente compensate, şi până la asistenţa spitalicească, inclusiv cu servicii de înaltă performanţă.
Accesul pacienţilor la întreg spectrul de asistenţă medicală este monitorizat de medicul specialist (de obicei endocrinolog) şi medicul de familie. Atât antidiabeticele injectabile pentru pacienţii insulino-dependenţi, cât şi antidiabeticele orale pentru pacienţii insulino-independenţi sunt prescrise pe reţete compensate de către medicul de familie, la indicaţia terapeutică a medicului endocrinolog. Preparatele medicamentoase sunt trecute pe lista medicamentelor compensate integral şi sunt eliberate în toate farmaciile contractate de CNAM.
În primele zece luni ale anului curent, pentru antidiabeticele orale au fost utilizate cca 16 mln. 200 mii lei, iar pentru antidiabeticele injectabile, în primele cinci luni de la introducerea acestora în lista medicamentelor compensate, cca 4 mln. 500 mii lei.
Tot din 2013, CNAM va iniţia şi finanţarea programelor de screening pentru depistarea precoce a prediabetului şi diabetului zaharat.
Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
14.11.2013În Republica Moldova tratamentul diabetului zaharat este acoperit financiar
Comentarii (0)