S.A. „Apă-Canal Chișinău” negociază obținerea unui credit, oferit de BERD, costul total al căruia reprezintă 62,8 mil. Euro, dintre care 13,8 mil. euro sub formă de grant. Acest împrumut ţine de Programul de alimentare cu apă și tratare a apelor uzate în mun. Chișinău- Studiul de Fezabilitate, elaborat în perioada decembrie 2010-decembrie 2012, de către compania fraceză Seureca şi finanțat integral în condiţii nerambursabile de către UE.
Întru realizarea acestui Programul investiţional, BERD(Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), de comun acord cu BEI(Banca Europeană de Investiții), au propus finanţarea integrală a primei tranşe, care prezintă un program doar strict prioritar, inclusiv prin alocarea unor granturi de proporţii indicate mai sus, care vor diminua impactul financiar mai cu seamă la executarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare a Staţiei de Epurare Chişinău.
Amintim, că după reabilitarea mai multor obiective din cadrul ACC costurile tarifare nu numai că nu vor diminua însă cu desăvîrşire vor creşte, datorită majorării volumelor de energie electrice şi altor componente de costuri în condiţiile eliminării mirosului neplăcut şi aspectelor înbunătăţite de mediu pe care le vom obţine după reabilitare.
Investiții prioritare, reprezintă un plan strategic de investiții, pe termen de 5 ani, pentru S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Mai multe investiții sunt destinate pentru îmbunătățirea calității apei potabile livrate consumatorilor și diminuarea riscurilor de întrerupere a furnizării ei în condiţii excepţionale.
La acest aspect sunt prevăzute investiții importante pentru modernizarea Stației de Tratare a apei Chişinău și producerea hipocloritului de sodiu nemijlocit în cadrul stației, fapt care în afară de înlăturarea riscurilor prezente în procesul de transportare-importare, va diminua costurile şi majora calitatea acestui dezinfectant important al apei. Tot la acest subiect vor fi reabilitarea circa 100 mii metri cubi de rezervoare de stocare a apei din or. Chișinău, care actualmente sunt într-o stare deplorabilă, înregistrînd zilnic pierderi de apă importante. Montarea instalațiilor noi de tratare a apelor freatice extrase din mai multe fântîni arteziene din dotare va soluţiona un complex de probleme legate de calitatea serviciilor, inclusiv celor din or. Ialoveni.
Investiții importante vor fi destinate în scopul reducreii pierderilor de apă și numărului de avarii la rețele. În acest context sunt prevăzute înlocuirea a cel puțin 100 de km de aducţiuni și 100 de km din cartiere locative, peste 3000 de branșamente ale consumatorilor, mai cu seamă care reprezintă blocurile locative construite în anii 60-80 al secolului trecut, totalmente uzate.
Numai aceste investiții vor permite reducerea pierderilor de apă cu 30%, ceea ce reprezintă economii de 50 de mil. lei anual, iar numărul scurgerilor practic se vor reduce de două ori. Un șir de măsuri sunt destinate stațiilor de pomapre a apei, unde vor fi înlocuite 50 de agregate de pompare cu un randament net superior celor existente, astfel asigurându-se reducerea considerabilă a consumului de energie electrică. Conform, programului deasemenea se prevede reabilitarea și construcția de noi fântîni, în total 62 și adoptarea sistemului de distribuție în situații de urgență. Cea mai mare parte de investiții sunt destinate primei faze de reabilitare a Stației de Epurare și a circa 15 km de rețele magistrale de canalizare, inclusiv 3 km de colectoare de dimensiuni majore. În special la SE este prevăzută construcția instalațiilor noi de tratare a nămolului, cu obținerea biogazului utilizat pebtru producerea energiei electrice și termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură.
Evident, realizarea într-o perioadă de cinci sau zece ani a programului investiţional în cauză ar fi imposibilă fără atragerea creditelor şi granturilor menţionate. Însă, chiar şi în condiţiile unei garanţii din partea autorităţilor publice locale, valoarea granturilor practic va acoperi valoarea totală a dobânzilor, iar beneficiile contractării creditelor devin indiscutabile.
Mai mult ca atât, deja după implimentarea doar a primei etape de reabilitare, se va reuși reducerea numărului de angajați cu 10% cît și a consumului de energie electrică, ceea ce va asigura atingerea indicilor de performanță.
Demararea Programului de Investiţii Prioritare, este doar un start a unor investiţii de durata, care ulterior va permite în continuare, demararea Programului de Investiţii pe Termen Lung, conform aceluiaşi studiu de fezabilitate, la fel, în colaborare cu structurile financiare europene suntem convinşi că ulterior cu aplicarea fondurilor europene de preaderare.
Acete perspective de fapt vor semnifica servicii de alimentare cu apă şi de canalizare la standarde europene în cel mai scurt timp, anunță Serviciul de presa S.A. „Apa-Canal Chișinău”.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.11.2013„Apă-Canal Chișinău” negociază obținerea unui credit, oferit de BERD, costul total al căruia reprezintă 62,8 mil. Euro
Comentarii (0)